` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pronk kritiseert rol van Europa bij conflicten Afrika
DEN HAAG, 19 JUNI. Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking vindt dat Europa in Afrika terecht wordt gewantrouwd. Hij zei dit gisteren tijdens de uitreiking van de Dick Scherpenzeelprijs aan Koert Lindijer, de Afrikaanse correspondent van NRC Handelsblad. Volgens Pronk is het geen wonder dat de nieuwe leider in het voormalige Zaïre, Kabila, vraagtekens heeft gezet bij de pogingen vanuit Europa om te bemiddelen voor een overgangsbewind. Afrika is te lang beschouwd als wingebied voor invloedssferen. Vooral de vorige leider van Zaïre, Mobutu, heeft hier garen bij gesponnen, zei Pronk.

Varkenspest brengt winst in het noorden
ROTTERDAM, 19 JUNI. Terwijl de varkenspest honderden bedrijven in Zuid-Nederland heeft lamgelegd en tientallen boeren failliet dreigen te gaan, beleven de varkenshouders in het noorden van het land goede tijden. Door de daling van het aanbod van varkensvlees kan nog maar met moeite aan de vraag worden voldaan. Elke vrijdag komen varkenshandelaren bijeen in het Vleutense café-restaurant De Tol. Een commissie van handelaren stelt daar de 'verwachtingsprijs' vast. Twee maanden geleden werden in Vleuten alle records gebroken: vijf gulden per kilo, de hoogste prijs in meer dan zes jaar. De prijs is wat gedaald, maar nog steeds is die voor de boeren in het noorden aantrekkelijk genoeg om zoveel mogelijk varkens te houden. Bedrijfsadviseur H. van Dijk van de accountantsgroep GIBO, gespecialiseerd in de landbouw, schat de extra inkomsten voor de noordelijke vleesvarkensbedrijven, die biggen van zogenoemde vermeerderingsbedrijven aankopen en vervolgens vetmesten, dit jaar op zeker dertigduizend gulden. ,,Dat is toch een half inkomen voor een gemiddelde varkensboer.''

Turkse premier biedt ontslag aan
ANKARA, 19 JUNI. De eerste moslim-fundamentalistische premier in de Turkse geschiedenis, Necmettin Erbakan, heeft gisteren na een regeerperiode van ruim elf maanden zijn onslag ingediend. Hij hoopt hiermee de weg vrij te maken voor zijn coalitiepartner, Tansu Çiller van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP), waarna de coalitie, aanvuld met een rechtse splinterpartij, kan worden voortgezet.

Verbod handel in ivoor gedeeltelijk opgeheven
HARARE, 19 JUNI. De conventie voor de handel in bedreigde diersoorten (CITES) heeft gisteren in Harare het verbod op de handel in ivoor deels opgeheven. Voorlopig profiteert alleen Botswana daarvan. Het land heeft een reserve van 25,3 ton ivoor. Namibië en Zimbabwe hebben ook verzoeken ingediend om hun ivoorreserve te mogen verkopen, Daarover wordt later gestemd. Van de 117 landen die deelnemen aan de conferentie, stemden 76 landen voor het voorstel deze beperkte handel mogelijk te maken.

Psychiaters voor hulp euthanasie op verzoek
ROTTERDAM, 19 JUNI. De meeste Nederlandse psychiaters staan in principe niet afwijzend tegenover hulp bij zelfmoord van patiënten met uitzichtloos geestelijk lijden. In de praktijk zijn de psychiaters echter zeer terughoudend. Zij assisteren jaarlijks twee tot vijf patiënten bij hun zelfmoord, maar krijgen 320 expliciete en aanhoudende verzoeken om hulp. Dit blijkt uit een grote enquête onder Nederlandse psychiaters.

Veel kritiek na arrestatie chaoten
AMSTERDAM, 19 JUNI. Ruim driehonderd personen die de zondagavond voor de Eurotop in de Amsterdamse Spuistraat zijn gearresteerd op basis van artikel 140 van het wetboek van strafrecht (deelneming aan een criminele organisatie), hebben onder 'mensonterende' omstandigheden vastgezeten in de huizen van bewaring in Zutphen, Hoogeveen en Heerhugowaard. Dat stellen twaalf advocaten die de gearresteerde 'chaoten' vertegenwoordigen.

Lid troepenmacht doodt Albanees
TIRANA, 19 JUNI. In de Albanese stad Elbasan hebben soldaten van de internationale troepenmacht een Albanese schutter doodgeschoten. De man, boos omdat hij was weggestuurd toen hij drugs wilde verkopen, had een salvo schoten gelost op een stelling van Griekse soldaten van de troepenmacht. Die beantwoordden het vuur en doodden de man. Het was voor het eerst dat soldaten van de internationale troepenmacht dodelijk geweld gebruikten.

Uitgeprocedeerde Iraniërs terug
DEN HAAG, 19 JUNI. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit Iran zullen worden teruggestuurd naar hun geboorteland. Geen van de Iraniërs die tot dusverre zijn uitgewezen heeft problemen ondervonden van de Iraanse autoriteiten. Dat schrijft staatssecretaris Schmitz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Sovjet-dissident Kopelev overleden
KEULEN, 19 JUNI. De voormalige Sovjet-dissident en schrijver Lev Kopelev is gisteren op 85-jarige leeftijd in Keulen overleden. Kopelev was aanvankelijk aanhanger van het Sovjet-systeem maar werd later openlijk tegenstander daarvan.

Tennisster Pierce trekt zich terug
ROSMALEN, 19 JUNI. Mary Pierce heeft zich vanmiddag teruggetrokken van het tennistoernooi op gras in Rosmalen. De als tweede geplaatste Française heeft last van een blessure aan de rechterelleboog. Pierce had vandaag in de kwartfinales tegen de Zweedse Carlsson moeten spelen.

NRC Webpagina's
19 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)