` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuw onderzoek in zaak-Brinkman
DEN HAAG, 10 JUNI. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) heeft procureur-generaal Docters van Leeuwen en de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin, Leemhuis, gevraagd de affaire rond de Rotterdamse politiechef Brinkman te onderzoeken. De minister wil aan het einde van de week duidelijkheid over de ,,onherstelbare breuk die er klaarblijkelijk is in Rotterdam''.

Verwarring bij rechtbanken over Securitel-arrest
DEN HAAG, 10 JUNI. De onrust over de wetten en regelingen die Nederland verzuimde bij de Europese Commissie aan te melden, is gisteren toegenomen door tegenstrijdig optreden bij de Nederlandse rechtbanken. Sommige rechtbanken besloten gisteren zaken op basis van de gewraakte wetten door te zetten, andere rechters schortten zaken op. De Tweede Kamer wil vandaag over de gerezen problemen debatteren met minister Wijers (Economische Zaken), die zich gisteravond geconfronteerd zag met nieuwe beschuldigingen in het televisieprogramma Nova. Economische Zaken zou een snelle aanpak van het probleem hebben tegengewerkt en de Kamer onvolledig hebben geïnformeerd. Wijers sprak gisteren bij monde van zijn woordvoerder van ,,een gotspe'' en ,,een persoonlijke aanval op hem''.

Vrijmaking van gasmarkt Europa wordt uitgesteld
KOPENHAGEN, 10 JUNI. De Europese Unie zal niet meer onder het Nederlandse voorzitterschap een richtlijn (Europese wet) vaststellen over de vrijmaking van de aardgasmarkt. Door de verkiezingen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland is dat onmogelijk geworden. Dat zei de Deense minister van Milieuzorg en Energie, Svend Auken, gisteravond als gastheer van de wereldgasconferentie die deze week in Kopenhagen wordt gehouden.

Generaal ziet af van topfunctie
WASHINGTON, 10 JUNI. Onder zware druk heeft de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Joseph Ralston zich teruggetrokken als kandidaat voor de hoogste militaire functie in de Verenigde Staten: voorzitter van de chefs van staven. De generaal was vorige week in opspraak gekomen omdat hij in de jaren tachtig een buitenechtelijke relatie had.

Serviërs tegen integratieplan
SARAJEVO, 10 JUNI. De Bosnische Serviërs hebben hun instemming met een belangrijk economisch integratieplan voor Bosnië ingetrokken, nog geen week nadat ze zich er - na maanden van moeizaam onderhandelen - mee akkoord hadden verklaard. Het integratieplan voorziet in de oprichting van een centrale bank en de uitgifte van een gemeenschappelijke Bosnische munt en is cruciaal voor de wederopbouw van Bosnië en voor het welslagen van een al herhaaldelijk uitgestelde donorconferentie.

Shell: nieuw beslissingsmodel
ROTTERDAM, 10 JUNI. Shell gaat bij complexe investeringsprojecten in een snel veranderend maatschappelijk krachtenveld een nieuw beslissingsmodel hanteren waarbij in een eerder stadium naar de buitenwereld wordt gekeken. Dat zei gisteren Jeroen van der Veer, per 1 juli aanstaande lid van het comité van directeuren van de Koninklijke/Shell Groep, tijdens een door de Rotterdamse Erasmus Universiteit en Shell georganiseerde conferentie over 'sociale gevolgen van technologische vernieuwingen'. De conferentie had plaats naar aanleiding van de officiële ingebruikstelling van het vernieuwingsproject Per+ op de raffinaderij van Shell Pernis.

Advies: erken gebarentaal
AMSTERDAM, 10 JUNI. De Nederlandse gebarentaal moet formeel erkend worden. Wie dat wil moet de taal kunnen gebruiken en op de benodigde voorzieningen kunnen rekenen. Bij het onderwijs aan dove kinderen dient tweetaligheid het uitgangspunt te zijn, waarbij kennis van gebarentaal de basis moet vormen voor het zo goed mogelijk leren van het Nederlands, zo blijkt uit een advies dat vandaag is gepubliceerd.

Weduwe van P'u Yi overleden
PEKING, 10 JUNI. In Peking is de weduwe van de laatste keizer van China overleden. Li Shuxian stierf op 73-jarige leeftijd aan longkanker. Ze was de tweede vrouw van P'u Yi, die van 1908 tot 1911 kind-keizer van China was en die in de jaren dertig ook keizer van Mandsjoerije is geweest. Li trouwde in 1962 met P'u Yi, die in 1967 overleed.

Darmaandoening
ROTTERDAM, 10 JUNI. De veeziekte paratuberculose houdt mogelijk verband met de darmaandoening ziekte van Crohn. De veeziekte veroorzaakt jaarlijks een schade van 40 tot 60 miljoen gulden in rundveehouderijen. Een task force onder voorzitterschap van het ministerie van Landbouw, met het ministerie van Volksgezondheid, het landbouwonderzoeksinstituut ID-DLO in Lelystad en de Gezondheidsdienst voor Dieren als deelnemers, onderzoekt sinds vorig jaar de mogelijkheden om de oude veeziekte uit te bannen.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)