` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Borst wordt lijsttrekker van D66
AMSTERDAM, 2 JUNI. Minister Borst (Volksgezondheid) wordt de nieuwe lijsttrekker van D66. Scheidend politiek leider Van Mierlo presenteerde de 65-jarige bewindsvrouwe zaterdag als 'krachtmiddel' om tijdens de verkiezingscampage tussen premier Kok en VVD-leider Bolkestein te komen. Zij moet de 'toegang forceren' tot een tweede paarse kabinet.

SPD wil vervroegde verkiezingen
BONN, 2 JUNI. De SPD wil dat de Duitse bondskanselier Kohl de weg vrijmaakt voor vervroegde verkiezingen. De sociaal-democratische oppositieleider, Oskar Lafontaine, verklaarde dit weekeinde dat de coalitie ,,de geloofwaardigheid van het Duitse monetaire en financiële beleid niet langer in gevaar mag brengen''.

Oost-Timor toneel van oplaaiend geweld
JAKARTA, 2 JUNI. De afgelopen zes dagen zijn op Oost-Timor ten minste 42 doden gevallen bij botsingen tussen het Indonesische leger en guerrillastrijders van het Fretilin, de bevrijdingsbeweging van Oost-Timor. De rebellen betwisten de annexatie in 1975 van de voormalige Portugese kolonie door Indonesië.

Nigeria opent in Freetown aanval op militair regime
FREETOWN, 2 JUNI. Nigeriaanse vredestroepen zijn in gevecht geraakt met opstandige militairen in Sierra Leone. Vroeg in de ochtend openden Nigeriaanse oorlogsbodems het vuur op hoofdstad Freetown. Even later begonnen gevechten rond een strandhotel waar zo'n duizend Westafrikanen een veilig heenkomen hebben gezocht.

KI-station gaat schade verhalen op Van Aartsen
DEN HAAG, 2 JUNI. Het station voor kunstmatige inseminatie (KI) in Wanroij stelt minister Van Aartsen (Landbouw) aansprakelijk voor de schade die het heeft geleden door diens negatieve uitspraken over het station. Het KI-station heeft daartoe besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het volgens de geldende regels heeft gewerkt.

Turkse coalitie wil nieuw mandaat
ANKARA, 2 JUNI. De moslim-fundamentalistische Turkse premier, Necmettin Erbakan, draagt later deze maand het premierschap over aan zijn coalitiepartner, Tansu Çiller, van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP). Nog voor het eind van dit jaar worden in Turkije vervroegd verkiezingen gehouden.

Superpenseel voor Fiep Westendorp
AMSTERDAM, 2 JUNI. De schrijver Sjoerd Kuyper krijgt de Gouden Griffel 1997, de prijs voor het beste kinderboek, voor zijn 'Robin en God'. De Gouden Penseel is toegekend aan illustrator Max Velthuijs voor zijn boek 'Kikker is kikker'. Omdat de Gouden Penseel 25 jaar bestaat werd voor eenmaal ook een Oeuvre Penseel uitgereikt. Deze prijs gaat naar de tekenares Fiep Westendorp.

Acteurs De Jong en Gilis bekroond
UTRECHT, 2 JUNI. Trudy de Jong en Herman Gilis hebben gistermiddag de Theo d'Or en de Louis d'Or in ontvangst genomen, de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. De oeuvreprijs ging naar Dora van der Groen.

Atleet mist op nippertje miljoen
HENGELO, 2 JUNI. De atleet Haile Gebrselassie is zaterdag bij de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo een winstpremie van een miljoen dollar misgelopen. De Ethiopiër liep de twee Engelse mijl in de wereldrecordtijd van 8.01,08 minuten. Voor de premie had de atleet een tijd onder de acht minuten moeten lopen.

Wapens op school
ROTTERDAM, 2 JUNI. Een kwart van de middelbare scholieren in Rotterdam-Zuid neemt naar eigen zeggen wel eens een wapen als een mes, knuppel, traangasbusje of pistool mee naar school of bij het uitgaan.

NRC Webpagina's
2 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)