U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l sVan Gaal in tranen na lintje van koningin

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 JUNI. Lange tijd wist Louis van Gaal gistermiddag bij zijn afscheid van Ajax zijn emoties de baas te blijven. Maar nadat hij door staatssecretaris Erica Terpstra werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau liet hij zijn tranen de vrije loop.

Plaats van handeling was het nieuwe Grand Café Soccer World in de Arena, een etablissement dat wordt uitgebaat door een aantal (oud)Ajacieden. Van Gaal werd toegezongen door René Froger met zijn nieuwe hit 'The Number One' en Karin Bloemen (,,Zonder Louis is het leven zinloos, zonder Louis is het leven uit''). De technisch directeur zat naast z'n 83-jarige moeder, die vroeger op zondag nooit meeging naar het voetbal omdat ze dan genoot van de rust in huize Van Gaal.

Het afscheid van de 45-jarige Van Gaal, die bijna zes jaar bij Ajax werkzaam is geweest, begon op het veld waar zijn elftal een sterk optreden verzorgde tegen Vitesse (4-0). Na de wedstrijd werd Van Gaal samen met onder meer Arnold Scholten, Winston Bogarde en Patrick Kluivert gehuldigd en kreeg hij de sportmedaille van de gemeente Amsterdam uitgereikt. In een dubbeldekker maakten zij een ronde langs de fans.

Van Gaal bedankte het publiek, dat begrip had getoond voor de slechte prestaties. ,,Aan de verwachtingen voldoen was dit seizoen een moeilijke zaak, want we hadden al alles gewonnen wat er te winnen viel.'' Hij kondigde tegen zijn ,,vrienden van de media'' aan over drie jaar naar Nederland terug te keren. Van Gaal ambieert dan de baan van bondscoach. ,,Ik hoop mij in het buitenland op het gebied van communicatie met de media verder te ontwikkelen. Als de journalisten dat ook doen kunnen we tegen die tijd met een schone lei verder gaan.''

Ajax nam gisteren nog geen afscheid van Marc Overmars, maar als een club bereid is de afkoopsom te betalen die de Amsterdamse club voor de linksbuiten vraagt, wordt zijn vertrek een kwestie van tijd. Overmars was vorige week al een dag op bezoek bij Betis Sevilla. Ajax, dat aanvankelijk Overmars niet wilde laten gaan, is in dat standpunt soepeler geworden. ,,Wij hoeven Overmars niet kwijt'', zegt penningmeester Van Os. ,,Maar een club die belangstelling heeft mag komen praten, en moet de vraagprijs betalen.'' Ajax onderhandelt vandaag met Mario Melchiot en hoopt binnenkort ook rond te komen met Tom Sier van Heerenveen als de opvolger van Winston Bogarde.

In de dans om de diensten van de 19-jarige Costa-Ricaanse Froylan Ledezma is Ajax nog steeds woedend op Feyenoord, dat vorige week via een makelaar de aanvaller naar Rotterdam wist te loodsen. Ledezma liep onlangs twee weken stage bij Ajax. Van Os: ,,Ajax heeft met Feyenoord een herenakkoord: zonder toestemming blijven we van elkaars spelers af. Als er juridisch geen mogelijkheden zijn Ledezma alsnog te contracteren, zullen we Feyenoord op de morele kant van de zaak wijzen. Feyenoord heeft gescout via de concurrent. En laat voorzitter Van den Herik ons niet ordinair noemen, want dat is hij zelf.''

NRC Webpagina's
2 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)