U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Franse zege links ontketent vlucht in dollar

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 2 JUNI. De winst van links in de Franse verkiezingen, de politieke problemen rond de Duitse begroting en de gevolgen voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) hebben vanmorgen voor felle reacties gezorgd op de financiële markten.

De Franse franc moest vanmorgen terrein prijsgeven tegenover de Duitse mark, maar de Duitse munt verzwakte zelf ten opzichte van de valuta's van de zuidelijke lidstaten van de Europese Unie. De verwachting dat een links kabinet in Frankrijk, waarin ook de communisten moeten worden opgenomen, leidt tot minder begrotingsdiscipline en Italië de toegang verschaft tot de EMU, leidde tot een vlucht in de Amerikaanse dollar. Franse aandelen gingen vanmorgen onderuit.

Vanmorgen vroeg openden termijncontracten op de Franse CAC-beursindex 82 punten lager, en zakten vervolgens verder, tot de index vóór de officiële opening van de aandelenmarkt al op 4 procent verlies stond. De aandelenmarkt zelf opende op 2,8 procent verlies. Op 16 mei bereikte de Franse aandelenbeurs, in de verwachting van een zege van rechts, nog een recordstand van 2804,51 punten voor de CAC. Vorige week moesten Franse aandelen al flink terrein prijsgeven toen bleek dat links verrassend op voorsprong stond na de eerste ronde van de verkiezingen.

Met name Thomson-CSF daalt sinds twee weken scherp. Vanmorgen noteerde het defensieconcern 6,9 procent lager. Daarmee is Thomson al ruim 20 procent lager dan de koers van 196 franc twee weken geleden. De regering-Juppé was bezig met de verkoop van het Franse staatsaandeel in Thomson van 58 procent. Jospin heeft al laten doorschemeren minder enthousiast te zijn over verdere privatiseringen, behalve van Thomson ook van staatsbedrijven als Air France, France Telecom en de bankverzekeraar GAN.

Lagardère, een van de kandidaten om Thomson over te nemen, moest met een daling van 7,6 procent fors terug. Gaandeweg de ochtend kregen dollar-gevoelige aandelen als die van oliemaatschappij de wind in de rug, toen de dollar scherp steeg. Het verlies van de CAC liep daardoor terug tot 1,5 procent rond het middaguur. In twee weken zijn Franse aandelen bij elkaar 9 procent gedaald.

Op de valutamarkt opende de Franse franc vanmorgen lager ten opzichte van de Duitse mark en de gulden, op 33,22 gulden, tegen 33,29 gulden vrijdag. Dat is de laagste koers sinds half februari, maar komt niet in de buurt van de lage koersniveau's tijdens vorige golven van EMU-onzekerheid. De mark verzwakte vanmorgen namelijk ook, onder invloed van de onenigheid tussen de Duitse regering en de Bundesbank over het plan van minister van financiën Waigel om met een herwaardering van het goud van de centrale bank de Duitse begroting te spekken en de staatsschuld te verkleinen. Duitsland dreigt daardoor zijn morele autoriteit te verliezen bij het strikt naleven van de toetredingscriteria voor de Economische en Monetaire Unie. Samen met de wens van de zegevierende Franse socialisten om behalve Spanje en Portugal ook Italië vanaf het eerste uur met de EMU mee te laten doen, betekent dit dat de kans op een 'brede' EMU flink is toegenomen. De lire en de peseta sterkten vanmorgen aan tegenover de Duitse mark.

De koers van de dollar schoot met bijna twee cent omhoog, naar een koers van 1,93 gulden. Ook het pond sterling en de Zwitserse franc, twee andere munten waarin beleggers de laatste tijd vluchten in geval van naderende EMU-onrust, stegen in waarde.

Duitse aandelen, die vrijdag al 2,4 procent waren gedaald, stegen vanmorgen licht met 1 procent. Analisten verklaarden de koersstijging, die ook in Amsterdam plaatsvond, uit de hogere dollar.

Op de obligatiemarkt bleven door groeiende verwarring rond de EMU grote koersschommelingen uit. Beleggers twijfelen er nog steeds aan of er een zwakke, brede EMU komt, of dat het hele muntunie-project toch wordt uitgesteld. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, sprak met klem berichten tegen dat bankvoorzitter Tietmeyer voorstander is van uitstel. In het geval van een 'brede' EMU zouden koersdalingen van obligaties in Duitsland de rente kunnen doen stijgen.

Uitstel van de EMU zou juist een vlucht in de mark en Duitse obligaties veroorzaken, waardoor de rente daalt.

NRC Webpagina's
2 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)