` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

BVD en PKK wisten van aanslag Den Haag
DEN HAAG, 23 MEI. De BVD en de Turkse afscheidingsbeweging PPK wisten al ruim voor de brandstichtingen in de Haagse Schilderswijk dat de 19-jarige hoofdverdachte F.P. plannen maakte voor een moordaanslag. Dit blijkt uit onderzoeksverslagen van de recherche. Een van de vijf verdachten van de aanslagen in de Haagse Schilderswijk heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

'Duitsland houdt vast aan naleving EMU-criteria'
BONN, 23 MEI. ,,Duitsland houdt vast aan de strikte en duurzame vervulling van de criteria van 'Maastricht' voor de Economische en Monetaire Unie. Het Duitse standpunt hierover is niet veranderd.'' Dat heeft een woordvoerster van het Duitse ministerie van Financiën vanmorgen gezegd in een reactie op kritiek van de Nederlandse minister Zalm op het Duitse plan de goudvoorraad te herwaarderen om zo aan de EMU-criteria te voldoen.

'Varkensfokkers insemineerden met besmet sperma'
DEN HAAG, 23 MEI. Varkenshouders hebben hun varkens in februari, kort na het uitbreken van de varkenspest, illegaal geïnsemineerd met sperma dat weleens besmet zou kunnen zijn met het dodelijke virus. Hierdoor kan ,,een groot aantal besmettingen met varkenspest zijn ontstaan''. Dit staat in een vertrouwelijk rapport van Coopers & Lybrand over de stations voor kunstmatige inseminatie (KI) van varkens dat het adviesbureau in opdracht van minister Van Aartsen (Landbouw) eind april heeft geproduceerd.

Japan bouwt Poortvlietpark
AMSTERDAM, 23 MEI. Japan krijgt de primeur van een themapark dat gewijd is aan de internationaal populaire kabouterfiguur van de Nederlandse tekenaar Rien Poortvliet. Er zijn ook plannen om in Drenthe een groot natuureducatief Poortvliet-kabouterpark aan te leggen. Dit heeft uitgever J. Weggemans van uitgeverij Kok in Kampen, die de rechten van de erven Poortvliet exploiteert, gisteren bevestigd. Het eerste Poortvliet-kabouterpark wordt gevestigd op een bosterrein van enkele hectaren in de Japanse provincie Tottori, tussen Hirosjima en Kyoto.

Twee leden van vredesmacht in Bosnië gedood
BONN, 23 MEI. In Bosnië zijn vandaag twee Duitse soldaten van de vredesmacht in Bosnië, SFOR, om het leven gekomen en is een derde ernstig gewond. In het kamp van de Duitsers, in Rajlovac bij Sarajevo, werden uit een op een SFOR-patrouillevoertuig gemonteerd 20 millimeter-kanon tijdens een inspectie per ongeluk vijf of zes schoten afgevuurd. De slachtoffers zaten in een transportvoertuig dat vlakbij stond geparkeerd en dat werd geraakt.

Mobutu uit Lomé vertrokken
LOMÉ, 23 MEI. De verdreven president Mobutu van voormalig Zaïre is vanmorgen aan boord van het vliegtuig van de Togolese president Gnassingbe Eyadema vertrokken uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Volgens officiële woordvoerders in Lomé is Mobutu op weg naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Marokko heeft gisteravond de door de nieuwe president Laurent-Désiré Kabila geproclameerde Democratische Republiek Congo officieel erkend.

'Politie horen in vermomming'
DEN HAAG, 23 MEI. Minister Sorgdrager (Justitie) wil dat politiemensen in de toekomst vaker onder vermomming worden gehoord als getuigen in strafprocessen. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer in een reactie op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, vorige maand.

President: boycot NAVO-referendum
BRATISLAVA, 23 MEI. De Slowaakse president, Michal Kovác, heeft de Slowaken indirect aangeraden vandaag en morgen het referendum over het Slowaakse NAVO-lidmaatschap te boycotten, omdat de regering heeft nagelaten op de stembiljetten een vraag over directe presidentsverkiezingen op te nemen.

Akkoord over vakkenpakket
DEN HAAG, 23 MEI. De onderwijswoordvoerders van de regeringspartijen VVD, PvdA en D66 hebben met staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) een akkoord bereikt over de vraag in welk schooljaar de vrije vakkenpakketkeuze in de hoogste klassen Havo en VWO wordt afgeschaft. Middelbare scholen mogen zelf weten of ze de vier verplichte 'profielen' invoeren in augustus 1998 of in augustus 1999, een jaar later dan afgesproken in het regeerakkoord.

NRC Webpagina's
23 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)