U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



NV Eredivisie sluit contract met Filmnet

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 23 MEI. Canal Plus, de nieuwe eigenaar van Filmnet, heeft met de NV Eredivisie in oprichting een voorlopig akkoord gesloten over de exclusieve uitzendrechten voor live-voetbalwedstrijden voor de komende vijf seizoenen. Met de overeenkomst zou een bedrag van 150 miljoen gulden gemoeid zijn.

Een woordvoerster van Canal Plus bevestigt dat het bedrijf ,,op een lijn'' zit met de onderhandelaars namens de eredivisie, de 'Projectgroep NV Eredivisie' onder leiding van Ajax-directeur M. Oldenhof. De projectgroep moet volgens Canal Plus ,,nog terugkoppelen naar de achterban'' voordat het akkoord definitief getekend kan worden. Oldenhof was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Aan de principe-overeenkomst zitten nog grote haken en ogen omdat Canal Plus een grote mate van exclusiviteit opeist voor 84 jaarlijkse wedstrijden en tegelijkertijd wil dat de vertoonde wedstrijden op maandag en vrijdag worden gespeeld. Op die dagen is het voor een abonneekanaal makkelijker te concurreren met gewone televisiestations. Volgens de woordvoerster van Canal Plus is ook hierover overeenstemming bereikt met de projectgroep. Behalve de vraag of de clubs wel op deze dagen willen spelen, is het onzeker of alle burgemeesters wel akkoord gaan met zogenaamde risico-wedstrijden op maandag en vrijdag.

De overeenkomst tussen NV Eredivisie en Canal Plus heeft uitsluitend betrekking op uitzendrechten. De productierechten zijn daar van afgezonderd, na het debacle van Sport7 dat begin vorig jaar een miljardenbod uitbracht op alle rechten gezamenlijk. De zender is in december over de kop gegaan en toen moesten de voetbalrechten opnieuw verkocht worden. De samenvattingen van de eredivisie gingen naar de NOS, terwijl SBS6 de Amstel Cup en de eerste divisie in handen kreeg. Voor de Holland Media Groep (RTL en Veronca) bleven een aantal interlands over. Later verkocht de KNVB een deel van de productierechten aan Endemol, om de schulden van Sport7 te kunnen afhandelen. De voetbalbond slaagde er toen niet in met Filmnet een langjarige overeenkomst te sluiten over live wedstrijden van de eredivisie.

NRC Webpagina's
23 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)