U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Fusie bouwers Wilma en BAM ketst af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 MEI. De fusie tussen de aannemers BAM Groep en Wilma International gaat niet door. Beide directies hebben vanochtend bekendgemaakt dat de besprekingen zijn stopgezet. Over de reden hiervan zijn geen mededelingen gedaan.

Samenwerking zou leiden tot een Nederlandse bouwgroep met een omzet van 2,8 miljard per jaar en 6.500 werknemers. Door aandelenruil zou de fusie tot stand komen. ,,Na een verlovingsperiode van een maand zijn beide ondernemingen van oordeel dat het niet raadzaam is om samen door te gaan'', zegt een woordvoerder van BAM. Verder commentaar blijft uit.

De beleggers in BAM, die vorige maand nog enthousiast reageerden op het fusievoornemen, namen de breuk met Wilma nu voor kennisgeving aan. Op de Amsterdamse effectenbeurs bleef de koers van het aandeel-BAM vanmorgen stabiel op 124,50 gulden.

Bij bonden kwam het afketsen van de fusie als een donderslag bij heldere hemel. Bestuurder A. van Wijngaarden van de Hout- en Bouwbond CNV zegt ,,stom verbaasd'' te zijn. Volgens hem was er geen enkel signaal om te vermoeden dat het mis zou gaan. Gisteren zaten de bonden nog met de ondernemingsraden van BAM en Wilma om de tafel in een voorbereidend gesprek voor een vergadering aanstaande maandag met de raden van bestuur over de fusie. Van Wijngaarden vermoedt dat het een geldkwestie is. ,,Het is best mogelijk dat er bij het boekenonderzoek 'een lijk in de kast' is ontdekt'', aldus Van Wijngaarden.

Bestuursvoorzitter L. Maas van de Nederlandse bouwer, die zijn hoofdkantoor in Antwerpen heeft, liet een jaar geleden al weten dat Wilma in 1997 of 1998 samenwerking wilde aangaan met ,,kapitaalkrachtige derden''. Maas zou plaatsnemen in de nieuwe raad van bestuur van de BAM Wilma Groep, die onder voorzitterschap van BAM-topman W. van Vonno uit vier personen zou bestaan. Een reden voor het niet doorgaan van de fusie zouden de slechte resultaten van BAM kunnen zijn. Het concern moest een verlies nemen van 40 miljoen gulden op de relatief geringe Duitse activiteiten. Het jaar werd afgesloten met een verlies van 7,8 miljoen gulden. In 1995 behaalde BAM nog een winst van 20 miljoen. De jaarcijfers over 1996 van Wilma worden vandaag bekend gemaakt. In 1995 sloeg de winst van 1994 van 22 miljoen om in een verlies van 16 miljoen. Ook hier was Duitsland de hoofdschuldige. De vakbonden waren enthousiast over de fusieplannen omdat de twee bouwbedrijven elkaar goed aanvulden en ze elkaar nauwelijks overlapten. De werknemersvertegenwoordigers kregen zelfs te horen dat het samengaan van de beide concerns tot extra werkgelegenheid zou kunnen leiden.

De fusie leek voor beide partijen een gouden greep. Wilma heeft een leidende positie in de woningbouw- en vastgoedontwikkelingsmarkt, terwijl BAM daarnaast een belangrijke positie inneemt in de utiliteitsbouw. Verder is BAM begonnen met investeringen in infrastructuur en milieu, installatietechniek en industriële bouw. In deze sectoren is Wilma niet aanwezig. BAM is ook een belangrijke woningbouwer en projectontwikkelaar maar beschikt over te weinig bouwgronden. Wilma is in het bezit van een grote hoeveelheid bouwgrond, maar mist de omvang om in zijn eentje de risico's van grote projecten te dragen.

Begin maart kondigden de bouwbedrijven Kondor Wessels en Volker Stevin aan samen te gaan. Naar aanleiding van die samenwerking werd in bouwkringen een golf van ophanden zijnde fusies voorspeld. Door de fusie van BAM met de Nederlandse Wilma-bedrijven zou een combinatie ontstaan die ongeveer even groot is als het oude Volker Stevin. Door de fusie met Kondor Wessels heeft het nieuwe Volker Wessels Stevin inmiddels een omzet van 4 miljard.

NRC Webpagina's
23 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)