` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabila president van 'Democratisch Congo'
KINSHASA, 20 MEI. Laurent-Désiré Kabila heeft zich dit weekeinde, na de snelle inname door zijn troepen van de hoofdstad Kinshasa, uitgeroepen tot president van de Democratische Republiek Congo. Hij zal niet meteen verkiezingen uitschrijven, maar een regering vormen van meer partijen. Tijdens hun eerste persconferentie in Kinshasa, gisteren, zeiden vertegenwoordigers van Kabila dat zij de komende dagen een nieuw kabinet zullen presenteren, waaraan een ,,breed spectrum'' van politieke partijen zal deelnemen. Verkiezingen zullen moeten wachten totdat ,,het land klaar is voor een eerlijke stembusslag'', aldus Deo Bugera, secretaris-generaal van de Alliantie van democratische krachten voor de bevrijding van Congo-Zaïre (ADFL), Kabila's coalitie.

PvdA overweegt Kameronderzoek naar vliegramp
DEN HAAG, 20 MEI. De Partij van de Arbeid wil een parlementair onderzoek naar de ramp met het Hercules-vrachtvliegtuig op het vliegveld Eindhoven indien minister Voorhoeve (Defensie) er niet in slaagt enkele tientallen nieuwe Tweede-Kamervragen naar tevredenheid te beantwoorden. Bij het ongeluk op 15 juli vorig jaar kwamen 34 mensen om het leven.

Duizend doden in Noord-Irak
ANKARA, 20 MEI. Het dodental in de grootscheepse operatie van het Turkse veiligheidsleger tegen separatisten van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) in Noord-Irak is opgelopen tot ruim 1.000, aldus verklaringen van de Turkse legerstaf.

'Niet bezuinigen op bewapening'
WASHINGTON, 20 MEI. Om tot het jaar 2015 een onbedreigde mondiale supermacht te blijven, moeten de VS volgens het Pentagon nauwelijks bezuinigen op wapenprogramma's. Wel dienen een groot aantal binnenlandse bases te worden gesloten en dient de troepensterkte met 60.000 man te worden teruggebracht.

Jeltsin ontslaat onderminister
MOSKOU, 20 MEI. De Russische onderminister van defensie Konstantin Kobets, een generaal, is vandaag door president Jeltsin ontslagen. Kobets, een nauwe medewerker van Jeltsin, is in staat van beschuldiging gesteld wegens het aannemen van smeergeld tot een bedrag van 241.000 dollar.

Nummer kiezen via naam noemen
ROTTERDAM, 20 MEI. Mobiele bellers bij PTT Telecom kunnen vanaf dit najaar een telefoonnummer kiezen door een commando - bijvoorbeeld een naam - in te spreken in de telefoon. Een computer in het mobiele netwerk van PTT Telecom kiest vervolgens een abonneenummer dat is voorgeprogrammeerd.

Inval justitie in Japanse bank
TOKIO, 20 MEI. De Japanse justitie heeft vandaag een inval gedaan bij Dai-Ichi Kangyo Bank, een van de grootste banken in Japan, in verband met het schandaal rond de afkoop van gangsters door het effectenhuis Nomura.

Dirigent Opera
AMSTERDAM, 20 MEI. De dirigent Edo de Waart wordt wellicht de nieuwe chef-dirigent van de Nederlandse Opera. Onderhandelingen daarover zijn gaande maar hebben nog niet geleid tot formele overeenstemming.

Rel in Nicosia
NICOSIA, 20 MEI. Grieks-Cyprische ultra-nationalistische demonstranten die zich verzetten tegen een vredesconcert in de gedemilitariseerde zone langs de demarcatielijn tussen het Griekse en Turkse deel van Cyprus, zijn gisteren tot laat op de avond slaags geweest met oproerpolitie in de hoofdstad Nicosia.

NRC Webpagina's
20 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)