U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Pig Disease Information Centre

OM beperkt rol Dierenbescherming in strijd tegen varkenspest

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK
DEN HAAG, 20 MEI. Het openbaar ministerie heeft de bevoegdheden van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) inzake de varkenspest aanzienlijk beperkt.

De coördinerend varkenspest-officier in Den Bosch, mr. G. Bos, heeft de inspectiedienst, die waakt over het welzijn van onder meer varkens, op 17 april te verstaan gegeven dat de LID geen proces verbaal mag opmaken in de strijd tegen de varkenspest en ook niet actief de pers mag benaderen.

Dit heeft de directeur W. Koedijk van de LID, de inspectiedienst van de Vereniging Dierenbescherming, vanochtend desgevraagd meegedeeld. Vorige week kwam al aan het licht dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de media wil beletten verslag te doen van de vandaag begonnen massale slachting van jonge biggetjes.

,,Je kunt inderdaad zeggen dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming de mond is gesnoerd'', aldus Koedijk. ,,Dit is niet eerder voorgekomen. Als je dan ook nog eens ziet dat de pers niet bij het biggenslachten aanwezig mag zijn en dat boeren die de pers desalniettemin helpen worden gestraft, kun je wel concluderen dat de zaak zwaar onder druk wordt gezet om nieuwsfeiten rond de varkenspest te smoren.'' Koedijk houdt er rekening mee dat het besluit om de LID het zwijgen op te leggen uiteindelijk afkomstig is van het ministerie van landbouw. De enige inspectiedienst die nu nog wel mag verbaliseren in de crisis rond de varkenspest is de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie. Anders dan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, gelieerd aan de vereniging Dierenbescherming, is de AID géén onafhankelijk orgaan maar onderdeel van het ministerie van Landbouw en als zodanig een instrument in handen van minister Van Aartsen.

De LID telt elf inspecteurs met opsporingsbevoegdheid en heeft tot taak ondermeer te controleren of de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren juist wordt nageleefd. De LID krijgt jaarlijks vier ton subsidie van het ministerie van landbouw. Conform haar wettelijke bevoegdheden is de LID in principe gemachtigd om in samenspraak met het Openbaar Ministerie varkenshouders te verbaliseren die zich niet aan de welzijnswet houden. Volgens LID-directeur Koedijk vindt er bij de varkenspest nog steeds veel dierenleed plaats. ,,Juist bij het transport en bij het doden van de varkens worden de regels niet of niet voldoende nageleefd. Er gebeuren absoluut onaanvaardbare dingen.'' Koedijk kan geen voorbeelden geven van onnodig dierenleed omdat hem nu juist is verboden daar met de pers over te praten. ,,Maar gaat U er maar van uit dat de zaak voor aanmerkelijke verbetering vatbaar is.'' De LID meldt alle misstanden die ze aantreft aan het varkenspest-crisisteam in Boekel en officier van justitie Bos, maar mag daar verder niet met derden over praten, ook niet met de Dierenbescherming.

Coördinerend varkenspest officier Bos was vandaag onbereikbaar voor commentaar. Zijn assistent in de strijd tegen de varkenspest, parket-secretaris K. Smulders, wilde vanochtend niet ingaan op het besluit van officier Bos omdat een en ander ,,tamelijk gevoelig ligt''. Wel bestreed Smulders dat officier Bos de LID heeft verboden haar opsporingstaak uit te oefenen. ,,Hij heeft de LID gevraagd geen gebruik te maken van de opsporingsbevoegdheid.''

Een woordvoerder van het ministerie van landbouw in Den Haag bestreed vanochtend de lezing van de LID. ,,Er is geen sprake van dat de LID niet mag kijken naar welzijnsproblemen van dieren'', aldus de woordvoerder. ,,Er zijn alleen als gevolg van het besmettingsgevaar strengere regels in het crisisgebied waar ook de LID zich aan dient te houden.''

De zegsman van Landbouw verwees voor wat betreft de opsporingsbevoegdheid van de LID door naar het crisiscentrum in Boekel. De woordvoerster aldaar verwees op haar beurt door naar het Openbaar Ministerie, ,,want het besluit de opsporingsbevoegdheid van de LID in te trekken is een besluit geweest van het OM.''

De Dierenbescherming (de Nederlandse vereniging tot bescherming van dieren) noemt de maatregel om de inspectiedienst de mond te snoeren ,,in en in triest''. ,,Het is triest dat de overheid op deze manier een proces dat ze niet meer volledig in de hand heeft, buiten de publiciteit probeert te houden.''

Het feit dat de LID niet meer mag optreden tegen mensen die de varkens onnodig leed berokkenen en het feit dat de LID haar bevindingen van varkensleed zelfs niet aan de Dierenbescherming mag melden, leidt volgens woordvoerder B. Nieman van de Dierenbescherming tot schrijnende toestanden. Als voobeeld noemt Nieman het feit dat varkens die door de elektrocuteermachine gaan niet altijd sterven en vervolgens halflevend naar de destructiemachines worden getransporteerd. ,,De controle aan de achterkant van de elektrocuteermachines is onvoldoende. De LID had corrigerend kunnen optreden.'' aldus Nieman.

Volgens Nieman is de LID de mond gesnoerd nadat de inspecteurs in samenwerking met de vereniging Dierenbescherming een aantal misstanden rond de bestrijding van de varkenscrisis aan de grote klok hadden gehangen - te volle vrachtwagens, te weinig ventilatie in de wagenshokken, etc.

NRC Webpagina's
20 MEI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)