U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


PSV
Belgisch koningskoppel geeft glans aan landstitel PSV

Door onze redacteur GUUS VAN HOLLAND
EINDHOVEN, 20 MEI. Het Belgische duo De Bilde-Nilis zal er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat PSV binnen zeer korte tijd de Nederlandse titel behaalt. Dicht bij hun eigen land voelen deze twee aanvallers zich thuis in Brabant en leiden ze en passant met subtiele balbehandeling en trefzekere schoten de club uit Eindhoven naar de positie die haar op grond van spel en aantrekkingskracht aan het eind van dit seizoen toebehoort. Met nog twee wedstrijden te spelen koestert PSV dankzij een ruime 6-1 overwinning op FC Utrecht een riante voorsprong van vier punten op Feyenoord en kan het kampioenschap trainer Advocaat en zijn talentrijke selectie nauwelijks meer ontgaan.

Voor Eindhovense begrippen juist op tijd hervond PSV enkele weken geleden de gedaante waarmee de ploeg vooral in de eerste helft van de competitie indruk maakte. Heel belangrijk was vooral de inbreng van Gilles de Bilde, de Belg die dit voorjaar kon worden aangetrokken nadat hij op grond van een schorsing voorlopig niet meer in België actief kon zijn. Belangrijk was daarnaast ook het falen van concurrenten als Feyenoord en FC Twente en het herstel van spelbepalende voetballers als Luc Nilis. Voor zover van herstel kan worden gesproken. Nilis speelt al weken wedstrijden met pijnstillers in zijn lijf om de schade in zijn enkelgewricht niet te voelen en traint daarnaast op halve kracht.

De kritiek op zijn ondermaatse spel heeft hij zich de laatste weken moeten laten welgevallen. Weinigen zullen geweten hebben hoe deze prachtige Belgische voetballer langs de pijngrenzen heeft moeten manoeuvreren om betrokken te blijven bij de kansen van PSV op de titel. Zaterdag scoorde hij weer driemaal voor PSV, eindelijk weer. De attractie van PSV en de Nederlandse competitie had weer gescoord. Een hakbal met de rechtervoet voor het linkerstandbeen langs, met de rug naar het doel staand, op een manier die menig voetballer had doen struikelen, betekende 2-0. Een fraaie boogbal over doelman Postma heen betekende 4-0. Nilis mocht dan af en toe een trage, onzekere, nog niet balvaste indruk maken, soms liet hij toch weer zijn naar Nederlandse maatstaven bijzondere talent zien.

Bijzonder is natuurlijk ook het talent van De Bilde. Al na zes minuten drong hij brutaal door de Utrechtse verdediging, passeerde hij de doelman en schoot hij zeker en vast raak. De Bilde past bij PSV zoals Nilis; Belgen horen bij PSV, ver van de Hollandse randstad, in Brabant waar ze als Belgen zichzelf kunnen zijn. Zie De Bilde voetballen en schieten en iedereen weet dat hij PSV kampioen gaat maken. Na de 3-0 door Nilis op aangeven van de weer sterke verdediger Stam, wachtte iedereen op nog meer doelpunten van De Bilde, die altijd voor dreiging zorgde en altijd klaar stond om te schieten. Vlak na rust was het zover: een prachtige pass van Jonk viel voor de voeten van de snel sprintende De Bilde, die zonder te aarzelen kogelhard langs doelman Postma schoot. Daarmee bracht hij zijn totaal op zes doelpunten in zes wedstrijden voor PSV.

De Bilde, Nilis, Jonk en Zenden waren weer eens de grote krachten in de Eindhovense ploeg. Met iets meer overleg en rust zou PSV zijn uitgelopen naar grote cijfers. Het bleef bij 6-1, voldoende voor de Brabanders om zich voor te bereiden op een groots kampioensfeest, dat komend weekeinde in de thuiswedstrijd tegen Willem II zijn beslag moet krijgen.

Zo fraai als menig doelpunt van PSV was, zo fraai was de Utrechtse tegentreffer bij 5-0. Gerald Vanenburg, de draaitol van weleer die opvallend oud en traag is geworden, schoot uit een vrije trap op de rand van het strafschopgebied de bal steenhard in de bovenhoek. Niemand behalve de Utrecht-aanhang reageerde enthousiast op dit mooie doelpunt. De PSV-supporters verkeerden al in hogere sferen en droomden van een roodwit feest op het dorpsplein. Verzuimd werd een hommage te brengen aan de little old man. Vanenburg, eens PSV, nu vergeten in Eindhoven en omstreken. PSV eert nu De Bilde, Nilis, Zenden, Stam, Jonk, Vampeta en Advocaat: andere namen, nieuwe kampioenen. Nog een paar dagen en ze kunnen in Eindhoven weer naar Rotterdam en Amsterdam zwaaien.

NRC Webpagina's
20 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)