U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PTT introduceert spraakherkenning

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 20 MEI. Mobiele bellers bij PTT Telecom kunnen vanaf dit najaar een telefoonnummer kiezen door een commando in te spreken in de telefoon. Dat zegt P. van Doorn, directeur van de divisie Mobiele Netwerk Diensten van PTT Telecom.

Het commando van de beller is een woord, bijvoorbeeld de naam van de persoon die gebeld moet worden. Een computer in het mobiele netwerk van PTT Telecom kiest vervolgens een abonneenummer dat is voorgeprogrammeerd. Er zijn per abonnee maximaal 50 nummers beschikbaar. De prijs van de nieuwe dienst wil PTT Telecom nog niet bekend maken. De dienst, voice dialing genoemd, komt dit najaar beschikbaar voor alle mobiele abonnees van PTT Telecom. Philips presenteerde eerder dit jaar een mobiel toestel waarmee eveneens door het uitspreken van een naam een nummer kan worden gekozen. In dit nieuwe toestel kunnen maximaal tien nummers worden voorgeprogrammeerd. Toch is de dienst van PTT Telecom nieuw volgens Van Doorn. ,,Zij stoppen deze mogelijkheid in hun telefoon, wij passen spraakherkenning toe in het netwerk'', zegt hij. Spraakherkenning is een technologie die computers in staat stelt gesproken woord te herkennen. Het bestaat in primitieve vorm al enkele decennia. Tot op heden bestonden er nauwelijks commerciële toepassingen omdat de communicatie tussen spreker en computer gebrekkig verliep. Marktonderzoekers voorzien echter dat spraakherkenning wegens de snel groeiende mogelijkheden al voor het eind van deze eeuw kan uitgroeien tot een miljardenmarkt.

De Nederlandse Spoorwegen hebben aangekondigd spraakherkenning binnen enkele maanden te willen inzetten voor telefonische informatie over treinreizen. Vooralsnog bevindt het NS-systeem zich in een testfase.

NRC Webpagina's
20 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)