U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


ING


Groot overschot van ING in verzekeringen

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 20 MEI. Bank en verzekeraar ING heeft ruim vier maal zo veel eigen financiële buffers voor de risico's in haar verzekeringsbedrijf als de nationale toezichthouders in de verschillende landen waar het concern actief is voor de verzekeringsbedrijfstak verplicht stellen.

Het overschot van ING, dat tevens aangeeft hoeveel expansieruimte de groep in verzekeringen heeft, bedraagt 19,4 miljard gulden. De verplichte buffer voor verzekeringsrisicos's die ING van de toezichthouders moet hebben bedraagt 6 miljard gulden, zo blijkt uit het voorlopige prospectus voor Amerikaanse beleggers dat ING vanochtend heeft gepubliceerd. Het prospectus effent de weg voor een notering van de ING-aandelen op de effectenbeurs van Wall Street op 13 juni.

ING is de tweede grote Nederlandse financiële instelling die op korte termijn een Amerikaanse beursnotering wil. Deze week worden aandelen van ABN Amro geïntroduceerd op Wall Street. Verzekeraar Aegon is al langer in Amerika op de beurs genoteerd.

Omdat de Amerikaanse regels bedrijven bij een beursintroductie verplichten meer informatie te verstrekken dan zij in Nederland moeten vrijgeven, vermeldt het prospectus onder meer nieuwe informatie over de buffers in het verzekeringsbedrijf en de geleden stroppen in de kredietverlening van de bank.

De financiële buffers in het verzekeringsbedrijf bepalen onder meer de directe ruimte voor groei in het verzekeringsbedrijf. De verzekeringsactiviteiten (onder meer Nationale-Nederlanden en RVS) leverden vorig jaar 54 procent van de winst voor belastingen en dividend van ruim 4,6 miljard gulden. Met name in Amerika loert ING al geruime tijd op een substantiële overname om haar activiteiten in sneller groeiende marktsegmenten een impuls te geven. De beursnotering op Wall Street kan daarbij een handje helpen doordat ING straks overnames in Amerika niet alleen in contanten kan betalen, maar ook in de vorm van eigen aandelen. Deze laatste betaling is voor Amerikaanse beleggers fiscaal voordelig.

Uit het prospectus blijkt verder dat ING per eind vorig jaar voor een bedrag van 4,7 miljard slechte leningen had uitstaan waarop de klanten geen rente betalen of waarop zij een achterstand hebben bij de rentebetalingen. Het bedrag komt overeen met iets meer dan twee procent van de leningen aan bedrijven en banken. Ruim driekwart van de slechte kredieten is verstrekt aan Nederlandse klanten. In de afgelopen vier jaar jaar is het totale bedrag aan dubieuze leningen met minder dan 300 miljoen gulden gegroeid, terwijl bij ABN Amro juist een daling optrad.

Naast de slechte leningen had ING eind vorig jaar ook verstrekte leningen van bijna 4 miljard gulden die als potentiële slechte leningen worden aangemerkt.

In 1996 heeft ING op de slechte leningen 543 miljoen gulden afgeschreven omdat de lening oninbaar was geworden. Dat kwam overeen met 0,28 procent van de gemiddelde portefeuille-kredieten. Dit percentage laat sinds 1993, toen een piek werd bereikt van 0,51 procent van de kredietportefeuille, een gestage daling zien In tegenstelling tot ABN Amro, die in haar prospectus voor het eerst een gedetailleerde opgave gaf over de verdiensten in haar verschillende bedrijfsactiviteiten, geeft ING op dit punt geen gegevens.

NRC Webpagina's
20 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)