5` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zware aardbeving treft Iran, meer dan 150 naschokken
QAEN, 12 MEI. Een aardbeving in het noordoosten van Iran heeft afgelopen zaterdag aan bijna 2.400 mensen het leven gekost. De beving, die met name het gebied verwoestte van Birjand en Qaen, dat grenst aan Afghanistan, had een kracht van 7.1 op de schaal van Richter.

'Netanyahu bereid helft Jordaanoever over te dragen'
TEL AVIV, 12 MEI. Premier Benjamin Netanyahu is bereid in een vredesregeling de helft van de Westelijke Jordaanoever over te dragen aan de Palestijnen. Om veiligheidsredenen zou Israel de andere helft van dit in 1967 veroverde gebied moeten annexeren. Dat heeft de krant Ma'ariv gisteren gemeld.

Kasparov door de knieën voor Deep Blue
ROTTERDAM, 12 MEI. Wat een week geleden nog ondenkbaar leek, is gisteren gebeurd. Schaakwereldkampioen Gari Kasparov heeft de match in New York tegen de computer Deep Blue verloren. Nadat zaterdag de vijfde partij remise was geworden, moest de laatste partij de beslissing brengen. Deep Blue won de partij in slechts negentien zetten en daardoor ook de match, met 3,5-2,5.

Zaïrese bisschop houdt opvolging Mobutu in beraad
KINSHASA, 12 MEI. Het overgangsparlement van Zaïre koos zaterdagavond, na een demonstratief vertrek van de oppositie, een aartsbisschop tot voorzitter en daarmee tot potentiële opvolger van president Mobutu. De rooms-katholieke kerk toont zich gereserveerd over een voorlopig presidentschap van Laurent Monsengwo, de aartsbisschop van Kisangani.

Vredesakkoord tussen Rusland en Tsjetsjenië
MOSKOU, 12 MEI. De Russische president Boris Jeltsin en zijn ambtgenoot Aslan Maschadov van Tsjetsjenië hebben vandaag in het Kremlin na spoedoverleg over de onveiligheid in het zuiden van Rusland een vredesakkoord getekend. Het akkoord regelt de betrekkingen tussen Rusland en Tsjetsjenië.

Excuses ANC voor moorden
KAAPSTAD, 12 MEI. Het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), de grootste regeringspartij van Zuid-Afrika, heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor het doden van burgers tijdens de gewapende strijd tegen het apartheidsbewind. Volgens een ANC-verklaring waren sommige vrijheidsstrijders ,,impulsief, ongedisciplineerd en slecht getraind''.

Valse munten van  f  5 in omloop
UTRECHT, 12 MEI. Voor het eerst is een Nederlandse valsmunter erin geslaagd valse vijfguldenmunten te slaan die in het dagelijks betalingsverkeer nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. De Nederlandse Munt is bezorgd, omdat de gebruikte techniek eenvoudig is na te bootsen.

Gewonden bij vechtpartijen
DEVENTER, 12 MEI. Bij een massale vechtpartij tussen groepen Turken zijn zaterdagmiddag in Deventer drie gewonden gevallen. Zes mensen werden gearresteerd. Bij een steekpartij in Ede raakten tien mensen gewond. In Den Helder voerden politie-agenten charges uit na een treffen van Molukkers en Antillianen.

Beslag FIOD bij ambtenaren GVB
AMSTERDAM, 12 MEI. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft beslag laten leggen op bezittingen van enkele ambtenaren van het Amsterdamse Gemeente Vervoerbedrijf (GVB). Het gaat om personeel dat in dienst is bij het metrobedrijf van het GVB.

Kantoor VSN korte tijd bezet
UTRECHT, 12 MEI. De Utrechtse politie heeft vanmorgen een eind gemaakt aan een bezetting door studenten van het hoofdkantoor van het Verenigd Streekvervoer Nederland. De bezetters eisten dat de Raad van Bestuur van VSN zich keert tegen de bezuinigingsplannen van minister Ritzen met de OV-studentenkaart.

'Pensioenstelsel moet verbeterd'
DEN HAAG, 12 MEI. Het pensioenstelsel moet vooral voor tweeverdieners en alleenstaanden verbeterd worden. Dat schrijft de Stichting van de Arbeid in een advies aan het kabinet.

NRC Webpagina's
12 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)