U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Ministerie v. OCW

Studentenstop niet voor uitblinkers

Door onze redactie onderwijs
ROTTERDAM, 12 MEI. Middelbare scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger moeten direct worden toegelaten tot universitaire studies met een studentenstop. Voor de andere kandidaten blijft het huidige systeem van de gewogen loting bestaan. Dit schrijft minister Ritzen (Onderwijs), na overleg in het kabinet, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Ritzen geeft hiermee zijn reactie op het advies van de commissie-Drenth. In dat advies werd voorgesteld vijftig procent van de beschikbare plaatsen te reserveren voor kandidaten met de hoogste gemiddelde eindexamencijfers. Bij geneeskunde zou dat neerkomen op directe toelating van iedereen met een gemdiddelde van 7,3 of 7,4 of hoger.

Nu Ritzen de lat bij het cijfer 8 legt, zal bij geneeskunde slechts circa 20 procent van de gegadigden meteen kunnen worden toegelaten. De grens van een concreet cijfer heeft volgens Ritzen als voordeel dat scholieren van tevoren weten waar zij aan toe zijn. Voor de resterende plaatsen wil Ritzen het huidige stelsel van de gewogen loting handhaven.

Net als de commissie-Drenth wil de minister dat er maximaal twee keer wordt meegeloot, waardoor het stuwmeer van gegadigden kan worden verkleind. De minister verwacht dat er in de toekomst meer geneeskundigen nodig zijn, vooral doordat zij steeds vaker in deeltijd zullen werken. Daarom is het waarschijnlijk, aldus Ritzen, dat het aantal plaatsen voor geneeskunde met ongeveer 10 procent wordt uitgebreid. Een definitieve beslissing wordt pas genomen na advies van minister Borst (Volksgezondheid). De uitbreiding kan op zijn vroegst ingaan in het studiejaar 1998-1999.

Over de loting volgt binnenkort overleg met de Tweede Kamer. Daarna kan de wet worden aangepast. De nieuwe toelatingsprocedure kan volledig zijn ingevoerd in het studiejaar 2000-2001, zo verwacht Ritzen.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) over de vernieuwing van de hoogste klassen Havo en VWO, waarbij zich een conflict aftekent. De regeringsfracties D66 en VVD en oppositiepartij CDA willen de verplichte vakkenpakketten een jaar later invoeren dan gepland, niet in het schooljaar 1998/1999 maar in het schooljaar 1999/2000. Netelenbos houdt vooralsnog vast aan het volgende schooljaar.

De staatssecretaris heeft vóór het debat wel laten weten dat zij haar voorstel voor meer wiskunde voor alfa's in Havo en VWO wil uitstellen tot het jaar 2001.

Vandaag zijn de schriftelijke eindexamens begonnen voor circa 200.000 scholieren.

NRC Webpagina's
12 MEI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)