U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


PSV Supporters
Fc Groningen
PSV heeft na toevalstreffer landstitel voor het grijpen

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
GRONINGEN, 12 MEI. Op het moment dat arbiter Reygwart gistermiddag een einde maakte aan de zouteloze wedstrijd in het Oosterpark-stadion, werden de spelers van PSV getroffen door een moment van gelukzaligheid. Niet alleen wisten ze zich verzekerd van de magere maar kostbare overwinning op FC Groningen (0-1), tegelijkertijd zagen ze aan de reactie van de PSV-supporters dat Feyenoord een steek had laten vallen. De stroomstoot van vreugde die door het vak van de bezoekende voetbalfans ging, toen via de radiootjes bekend werd dat Twente in De Kuip gelijk had gemaakt, schoot door naar het veld en de Brabantse euforie was compleet. Het vormde een voorschot op het kampioensfeest want PSV heeft de titel nu voor het grijpen.

Zelfs trainer Dick Advocaat doet daar geen voorzichtige uitspraken over. ,,Dit mag niet meer misgaan. We spelen nu twee keer thuis. We moeten kampioen worden.'' De Hagenaar kan de komende weken de kroon op het werk zetten. PSV zou met de huidige vier punten voorsprong zelfs tweede pinksterdag zonder te spelen kampioen kunnen worden als het zaterdag wint van FC Utrecht en Feyenoord op die maandag verliest van Sparta. Anders kan de kampioensschaal op zondag 25 mei worden uitgereikt na de streekderby PSV-Willem II.

PSV verdient de titel op basis van de individuele kwaliteiten en de constante prestaties in de competitie. De kampioen van de regelmaat dus. PSV oogt nog niet als een team van bijzondere klasse, al leek het daar in het begin van het seizoen wel op. Maar na een aantal uitschieters in de eerste weken, was het regelmatig behelpen met PSV. Zoals gisteren tegen FC Groningen toen de Eindhovenaren zelden konden imponeren. Een toevalstreffer van Valckx, die in de 56ste minuut na een mislukte combinatie van De Bilde en Zenden pardoes uithaalde, moest redding brengen. Het doelpunt was goud waard. ,,Hier oefen ik nu de hele week op'', grapte de verdediger achteraf.

PSV pakte de volle winst omdat FC Groningen aanvallend geen vuist kon maken. De noordelijke ploeg was uitgeblust na de krachtsinspanning tegen Ajax. Zoals PSV woensdag ook al profiteerde op Het Kasteel bij Sparta dat enkele dagen eerder eveneens tot de bodem was gegaan tegen de bijna onttroonde kampioen. Illustratief voor de stijve spieren aan Groningse kant was het optreden van Pieter Huistra. De linksbuiten zocht zelden zijn tegenstander Vampeta op, beperkte zich tot wat breedtepasses en maakte een uitgebluste indruk. Tot hij in de tweede helft met een spierscheuring het veld moest verlaten.

Achterin daarentegen, maakte Groningen wel een degelijke indruk. Melchior Schoenmakers, de huurling van Heerenveen die bij de Friezen geen basisplaats kreeg, hield Gilles de Bilde redelijk in bedwang. De stopper heeft zich hersteld van zijn debuut tegen Vitesse dat een nachtmerrie werd omdat zijn tegenstander Mahlas vier keer scoorde. ,,Ik heb hem wat moed ingesproken en daarna heeft hij geen slechte wedstrijd meer gespeeld'', vertelt veteraan Erwin Koeman die organisatorisch nog steeds van grote waarde is voor Groningen. In tegenstelling tot zijn broer knoopt hij er nog een seizoen aan vast. ,,Maar Ronald heeft een ander bestaan dan ik. Hij wordt bij Feyenoord meer geleefd. In De Kuip wordt hij nog steeds bestormd door handtekeningenjagers.''

Het zat de 35-jarige Erwin Koeman, die uit oogpunt van blessurepreventie slechts een keer per dag traint, niet lekker dat Groningen tegen zijn oude ploeg te weinig had laten zien. Aan de andere kant was PSV hem ook niet meegevallen. Koeman: ,,Toch moeten we straks niet gaan zeuren over de kampioen van de armoede. Als je in de Nederlandse competitie de meeste punten vergaart, ben je een waardige titelhouder. Wat de perspectieven voor PSV in de Champions League betreft, sluit ik me aan bij de woorden van Stan Valckx die onlangs in een interview al aangaf dat dit team internationaal nog tekort komt.'' De PSV'er verkondigde in Voetbal International dat de Eindhovense ploeg persoonlijkheden mist van het type Lerby, Kieft, Gerets of Wouters. Spelers die het voortouw nemen.

Inderdaad was het ook gisteren te zien dat bijvoorbeeld spelmaker Jonk in het duel met FC Groningen, dat vooraf werd beschouwd als dé cruciale ontmoeting in de finale fase van de kampioensrace, zich voortdurend verborg achter de spitsen. Nilis maakte eveneens een zwakke indruk en werd gewisseld. Terwijl de backs Numan en Vampeta af en toe veel te onrustig opereerden. Na balverlies van Numan kwam de trage reserve-doelman Van Ede in botsing met Groningens beste speler Huizingh. Bij een volgende redding probeerde hij de opgelopen pijnlijke plek in zijn rechterarm kennelijk te ontwijken. Daarbij kwam de 34-jarige sluitpost zo ongelukkig terecht dat hij een botje in z'n rechterpols brak. Vervolgens moest Advocaat derde doelman Wilburt Need van de A-junioren inzetten. De 19-jarige jeugdinternational bracht met zijn kordate optreden meteen rust in de laatste linie.

Advocaat wilde bevestigen noch ontkennen dat PSV op zoek is naar een nieuwe doelman die mogelijk zelfs de concurrentie moet aangaan met Waterreus. ,,Wij zoeken naar goede spelers én keepers'', hield de kleine generaal zich op de vlakte. Vervolgens zei manager Arnesen op dezelfde plek achter de hoofdtribune dat de selectie van PSV voor het volgende seizoen nagenoeg rond is. ,,Of we nu genoeg kwaliteit bezitten om goed te presteren in de Champions League? Ik zie dat niet zo somber in. We hebben een team met jonge en oudere spelers van een goed niveau. Ze willen allen nog veel winnen.'' Ook Arnesen ondervond de afgelopen maanden in zijn strooptocht naar talent dat de concurrentiepositie van de Nederlandse topclubs op de internationale spelersmarkt aanzienlijk is verzwakt. ,,We hadden in dit opzicht altijd al te maken met de Zuideuropese landen. Maar een ploeg als Deportivo La Coruna stopte bij het aantrekken van drie buitenlanders. Nu laat zo'n club zes of zeven spelers uit een ander land komen. Als wij belangstelling hebben voor een van die voetballers zwichten ze toch voor de aantrekkingskracht van de Spaanse, Italiaanse, Duitse of Engelse competitie. We zullen ons in de toekomst moeten richten op Zuidamerikaanse en Scandinavische landen. En als je een talent hebt gevonden is het zaak snel te handelen. Zoals we met De Bilde hebben gedaan. En dan nog kan het fout gaan, want zelfs bij een talent als de Noor Iversen zaten de Engelse clubs er bovenop.''

NRC Webpagina's
12 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)