U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

The Economist


Met het oog op de aandeelhouders- vergaderingen, later deze week staat The Economist stil bij de 'ethisch zakendoen-politiek' van Shell. Tijdens de bijeenkomsten van aandeelhouders in Londen en Den Haag komt een resolutie aan de orde waarin de oliemultinational wordt opgeroepen zich meer te bekommeren om milieu en mensenrechten.

Die roep is niet nieuw, constateert het blad, maar wel nieuw is de reactie van Shell. Want de Shell-top is weliswaar tegen de resolutie die vraagt om concrete maatregelen, maar ontkent de gedachtengang die erachter zit niet. Dat kan volgens het blad geschreven worden op het conto van president-directeur Herkströter van Shell die bezig is met een cultuurverandering binnen het bedrijf. De nieuwe gedragscode is daarvan een voorbeeld. Herkströter zal nog een lange weg te gaan hebben lokale managers ervan te overtuigen dat ,,being good in business is good business''.

DIE ZEIT

In veel weekbladen echoot de enorme overwinning nog na die Labour boekte bij de Britse verkiezingen. In Die Zeit plaatst Christoph Bertram Blairs zege in een optimistisch Europees perspectief. Niet dat ,,het kanaal'' in de hoofden van de Britten snel zal verdwijnen, maar ,,de atmosfeer'' is volgens hem aanzienlijk verbeterd. Voorwaarde voor daadwerkelijke deelname van Groot-Brittannië aan de bouw van het Europese Huis is, dat het land de gemeenschappelijkheid met het continent in zijn politieke bestel gaat ervaren. De paar zeemijlen zout water tussen Calais en Dover hebben Groot-Brittannië eeuwenlang niet alleen behoed voor de oorlogen op het continent, maar ook voor continentale invloeden. Maar uitgerekend op dit punt biedt de zege van Labour volgens Bertram aanknopingspunten voor een hoopvolle ommekeer, want de kiezers op Labour (en op de Liberaal Democraten) hebben ingestemd met een op het continent georiënteerde herziening van het Britse kiesstelsel. Wordt die belofte ingelost, dan vertaalt zich dat in pure winst voor Europa, meent Bertram.

LE NOVEL OBSERVATEUR

De voormalige Frans-Duitse studentenleider Daniel Cohn-Bendit komt in Le Novel Observateur uitgebreid aan het woord over de toekomst van Europa. Hij zit nu voor de Groenen in het Europees parlement en slaat met instemming de opmars van centrum-linkse regeringen gade. De sociaal-democratische lijsttrekker Lionel Jospin bij de aanstaande Franse verkiezingen zou er volgens hem goed aan doen onomwonden ,,de Europese kaart'' te spelen. Samen met zijn Italiaanse, Britse en Duitse politieke geestverwanten zou hij een pact moeten sluiten voor ,,een andere Europese politiek'', lees een minder door EMU -criteria gedicteerd beleid. De keus gaat wat hem betreft tussen twee strategieën: een neoliberale strategie en een strategie die erop is gericht een sociaal en politiek Europa te construeren dat niet alleen maar één markt zal zijn. Jospin zelf denkt er kennelijk anders over getuige zijn eigen beschouwing in het blad over de zege van Blair. Daarin is 'Europa' ondergeschikt en beklemtoont hij juist de verschillen tussen beide landen.

NRC Webpagina's
12 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)