U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Monique van de Ven op Nederlands Filmfestival

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 7 MEI. De zeventiende editie van het Nederlands Filmfestival te Utrecht (24 september tot en met 3 oktober) zal een retrospectief wijden aan het werk van actrice Monique van de Ven, die een kwart eeuw geleden begon aan de opnamen van haar debuutfilm Turks fruit.

Van de Ven, die tot vorig jaar bestuurslid was van het Nederlands Filmfestival, regisseerde onlangs ook enkele korte (televisie)films. Het festival stelt een reünie in het vooruitzicht van de makers en de cast van Turks fruit, waaronder de nu in Amerika uiterst succesvolle regisseur Paul Verhoeven en regisseur Jan de Bont.

Andere programmaonderdelen vormen een historisch overzicht van de Nederlandse jeugdfilm en het toekennen van de vakprijs in de categorie 'art direction'. De laatste winnaar in die categorie was in 1991 het inmiddels ontbonden duo Ben van Os en Jan Roelfs.

De grootste favoriet voor dit jaar is wederom een duo, Alfred Schaaf en Rikkie Jelier, dat onder meer tekende voor de vormgeving van De Noorderlingen en Karakter.

Algemeen wordt verwacht dat het festival geopend zal worden met de première van De gordel van smaragd, de nieuwe, in Indonesië opgenomen speelfilm van Orlow Seunke.

NRC Webpagina's
7 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)