U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : Shadow Conspiracy
R E G I E : George P. Cosmatos
M E T : Charlie Sheen, Donald Sutherland

In: 10 theaters.

Clintons adviseur als actieheld

Door HANS BEEREKAMP
In D.A. Pennebakers documentaire The War Room over de eerste presidentiële campagne van Bill Clinton, was een hoofdrol weggelegd voor diens charismatische, jonge en swingende adviseur George Stephanopoulos.

Ook de auteurs van het scenario van de paranoiathriller Shadow Conspiracy hebben de documentaire gezien en Bob Woodwards boek The Agenda over de eerste regeringsperiode van Clinton gelezen. Zij modelleerden hun held, gespeeld door Charlie Sheen, naar Stephanopoulos en drapeerden een, uiteraard geheel fictieve standaardintrige in de trant van Three Days of the Condor rondom het personage van een topambtenaar die te veel weet van een militair-industrieel complot om de president uit de weg te ruimen. Geheel volgens de regels worden alle geheime diensten in stelling gebracht tegen de onkreukbare eenling. Hij staat er bijna helemaal alleen voor, maar krijgt assistentie van een wakkere journaliste (Linda Hamilton), met wie hij samen door riolen kruipt en voor aandenderende metrotreinen uit rent.

Producent Andy Vajna noch regisseur George P. Cosmatos beschikt over een reputatie van overmatige creativiteit, maar beiden bewezen dure en prestigieuze actiefilms als Rambo en Tombstone tot een goed einde te kunnen brengen. De afwikkeling van de intrige doet denken aan een industrieel product, en dat is Shadow Conspiracy dan ook in hoge mate.

Er is bijna geen plotelement of spektakelscène te bespeuren die niet al in tientallen films uitgeprobeerd werd. Zelfs de schildering van het presidentiële milieu als de bakermat van aantrekkelijke yuppies, met een wat wezenloze hoogste chef (een rol geknipt voor Sam Waterston), is alweer een cliché. Ook de andere bijrollen doen precies wat van hen verwacht mag worden: Donald Sutherlands vaderlijke adviezen blijken niet helemaal betrouwbaar, Ben Gazzara is evenmin iemand om op te bouwen en Hamilton kent haar verantwoordelijkheid. De grootste misser is de keuze van Sheen jr. als het type van Stephanopoulos. Je kunt veel van de alweer geloosde topadviseur zeggen, maar hij leek een stuk intelligenter dan actieheld Sheen.

NRC Webpagina's
7 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)