` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Mobutu vertrekt uit Kinshasa, macht aan Kabila'
KINSHASA, 6 MEI. De Zaïrese president Mobutu vertrekt vandaag van Kinshasa naar Libreville in Gabon voor overleg met zijn Gabonese en Togolese ambtgenoten. Dat meldden Westerse diplomaten vanmiddag in de Zaïrese hoofdstad. Het presidentiële paleis wilde geen commentaar geven op de berichten. Mobutu zou vrijdag terugkeren, maar volgens de diplomaten maakt zijn vertrek in werkelijkheid deel uit van afspraken over de overdracht van de macht aan de rebellenleider Laurent-Désiré Kabila.

Goudvondst berust op vervalsing
CALGARY, 6 MEI. Het restant van het kaartenhuis rond de Busangmijn in Indonesië, tot voor kort beschouwd als de grootste goudvoorraad ter wereld, stortte gisteren ineen nadat een onafhankelijke studie bevestigde dat de mijn geen noemenswaardig goud bevat. Bre-X Mineralen, het exploratiebedrijfje uit de Canadese stad Calgary dat de mijn vond en zou exploiteren, staat nu in plaats daarvan in het middelpunt van een beginnend fraude-onderzoek en een aantal rechtszaken van investeerders.

Meer slachtoffers vragen om hulp
ROTTERDAM, 6 MEI. Het aantal slachtoffers dat zich voor een schadevergoeding wendt tot het Schadefonds Geweldsmisdrijven is in 1996 met 18,5 procent gestegen tot 2.806. In 1995 vroegen 2.368 slachtoffers om een schadevergoeding. Dit blijkt uit het jaarverslag van het fonds dat uitkeringen verstrekt aan slachtoffers van geweldsmisdrijven.

12 miljoen voor ontwerp telescoop
ROTTERDAM, 6 MEI. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft een bedrag van twaalf miljoen gulden ter beschikking gesteld voor het ontwerp van een nieuwe, internationale radiotelescoop. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de opening door koningin Beatrix van het gebouw van de Stichting Astronomisch Onderzoek Nederland (ASTRON) in Dwingeloo.

Groningen in de ban van moorden
GRONINGEN, 6 MEI. De Groningse politie dreigt overbelast te raken door een reeks moorden. Sinds het begin van dit jaar zijn in de stad Groningen en omgeving acht mensen op gewelddadige wijze om het leven gebracht. Drie van die moorden zijn nog onopgelost.

'Roofdiergedrag bij Ahold VS'
AMSTERDAM, 6 MEI. Ahold heeft een alternatief voor zijn roofdiergedrag in de Verenigde Staten, stelt de Amerikaanse transportvakbond de Teamsters. ,,Wij vragen van Ahold alleen maar dat het bedrijf zich in de VS net zo goed gedraagt als in Nederland'', zei Ron Carver van de Teamsters vanochtend op een persconferentie in Amsterdam.

'Bosnisch leger tartte Serviërs'
ROTTERDAM, 6 MEI. Het Bosnische regeringsleger heeft de veiligheid van de moslimbevolking in Srebrenica op het spel gezet door kort voor de val van de enclave in juli 1995 gewapende uitvallen te organiseren op stellingen van de Bosnische Serviërs.

VS: klap voor anti-rooklobby
NEW YORK, 6 MEI. Een jury in Florida heeft de tabaksfabrikant R.J. Reynolds vrijgesproken van schuld aan de dood van een roker. Het proces was met argusogen gevolgd door industrie en beleggers. De anti-rooklobby in de VS is verontwaardigd over de uitspraak.

Vandalen steken hunebed in brand
STEENBERGEN, 6 MEI. Een hunebed bij de Drentse gemeente Steenbergen is ernstig beschadigd door brand. Onbekende vandalen stookten een zo hevig vuur in het hunebed, dat door de hitte een deksteen en een zijsteen in tientallen stukken uiteengespat zijn. Nog nooit eerder raakte een hunebed zo ernstig beschadigd.

NRC Webpagina's
6 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)