U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rechter: campagne van accountants mag

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 MEI. De Nederlandse Orde van Accountants- Administratieconsulenten (NOvAA) zal toch een reclamecampagne gaan voeren voor de eigen bedrijfstak. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de Accountants-Administratieconsulenten (AA's) gisteren in het gelijk gesteld in een procedure die zij hadden aangespannen tegen minister Wijers (Economische Zaken). De bewindsman verbood begin dit jaar het plan van de NOvAA dat erin voorzag een reclamecampagne gedurende vier jaar te financieren door de contributie van de leden met 1000 gulden per jaar te verhogen.

Wijers honoreerde met die schorsing de klacht van de - concurrerende - registeraccountants. De registeraccountants hebben een speciale academische opleiding om hun vak uit te oefenen, de Accountants-Administratieconsulenten hebben veelal een juridische achtergrond. De registeraccountants zijn verenigd in de NIVRA.

De AA's zijn verplicht lid van de NOvAA en Wijers acht het onoorbaar dat de Orde haar leden een contributieverhoging met 200 procent oplegt via een verordening. Tot de campagne en de financiering had de ledenvergadering van de NOvAA begin november vorig jaar in meerderheid besloten.

De registeraccountants menen dat de AA's zich in de campagne gaan profileren als een goedkoop alternatief voor de registeraccountants. Regering en parlement willen op termijn komen tot een samenvoeging van beide groeperingen. De gewraakte reclamecampagne druist volgens Economische Zaken dus volledig in tegen die wens.

De NOvAA legde de schorsing door Wijers voor aan de civiele rechter. Begin dit jaar stelde de president van de rechtbank in Den Haag de minister in het gelijk. Hij meende dat de bewindsman de contributieverordening van de NOvAA terecht heeft geschorst. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft gisteren dus anders beslist.

Door de ontstane situatie had de NOvAA gisteren een buitengewone ledenvergadering belegd in de Utrechtse Jaarbeurs. Die had na de uitspraak van het College van Beroep weinig zin meer. De leden toonden zich opnieuw voorstander van de reclamecampagne. Hoe die wordt betaald is echter nog niet duidelijk. Ter tafel lagen voorstellen van het bestuur om de campagne eventueel te financieren uit andere bronnen, in plaats van uit de forse contributieverhoging.

NRC Webpagina's
2 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)