U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ook Britse pers kiest partij

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 MEI. 'Yes! Tony rips 'em apart with 160 majority'. De kop op de voorpagina van het Britse boulevardblad The Sun vanmorgen leek nog het meest op een overwinningskreet van een Labour-aanhanger uit, pakweg, Londens East End. 'Moving House?', vraagt de grootste Britse meubel- en stofferingsketen, Courts, in een grote advertentie op een binnenpagina aan een ietwat sip kijkende, in vrijetijdskleding gehulde John Major.

Ten tijde van de verkiezingen vervaagt het onderscheid tussen feit en opinie in de Britse pers: kranten kiezen partij en laten dat hun kiezers ook weten. Kwaliteitskranten als de Guardian en de Financial Times doen dat in hun hoofdredactioneel commentaar, boulevardbladen als The Sun en The Mirror vullen er hun nieuwskolommen mee.

Er is nooit gedegen onderzoek gedaan naar de invloed van de mening van kranten op die van het Britse electoraat, maar algemeen wordt er in het Verenigd Koninkrijk van uit gegaan dat die groot is. Toen The Sun, die een oplage van meer dan vier miljoen exemplaren heeft, zich in maart voor Labour-leider Tony Blair uitsprak, kwam dat in het Conservatieve kamp aan als een mokerslag. Bij de vorige verkiezingen, in 1992, had de krant zich immers nog pal achter John Major geschaard en gewaarschuwd voor alle rampen die het Verenigd Koninkrijk te wachten zouden staan als Labour aan de macht zou komen. Dat veel Britse kiezers ook het nieuwe stemadvies van The Sun hebben opgevolgd, was aanleiding voor het boulevardblad om zich op de borst te slaan. 'It was the Sun wot swung it' meldde de krant met een voor haar ongebruikelijke bescheidenheid op pagina drie: vijf jaar geleden stond er met grote letters It was the Sun wot won it op de voorpagina.

In de meeste commentaren in de pers overheerste vanmorgen de opluchting dat aan achttien jaar Conservatief bewind een eind is gekomen. ,,Het land is ziek geworden van de Tories'', schrijft The Independent. Volgens de Daily Mail biedt de nieuwe premier het Verenigd Koninkrijk ,,nieuwe energie en een nieuwe visie''. Zelfs de deftige, afstandelijke Financial Times liet zich in haar hoofdredactionele commentaar even gaan: ,,Tony Blair heeft vandaag de mogelijkheid een van de machtigste premiers te worden die het Verenigd Koninkrijk deze eeuw heeft gehad.'' Alleen The Daily Telegraph houdt een slag om de arm. ,,Het vertrouwen (in Blair red.) is zo groot dat het gevaar van teleurstelling alleen nog maar groter is.''

NRC Webpagina's
2 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)