U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


KPN


Marktsector bezorgt KPN zwaar verlies

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 2 MEI. Koninklijke PTT Telecom (KPN) heeft in het afgelopen jaar opnieuw verlies geleden op activiteiten waarin het met concurrentie te maken heeft. Activiteiten die KPN op grond van de wet moet uitvoeren, waaronder monopolies zoals het vervoer van brieven tot 500 gram en het aanbieden van telefoongesprekken via vaste verbindingen, zijn juist zeer winstgevend.

Dat blijkt uit een verslag dat KPN heeft toegezonden aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze zogenoemde concessierapportage is van belang, omdat minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) van PTT Post en PTT Telecom een strikte scheiding eist tussen commercie en activiteiten waarvoor KPN een wettelijk monopolie is toegekend. Jorritsma onderzoekt in samenwerking met minister Wijers (Economische Zaken) of KPN zich schuldig maakt aan verstrekking van kruissubsidies, bijvoorbeeld door geld dat wordt verdiend met een monopolie te gebruiken om verliesgevende commerciële activiteiten te financieren. Concurrenten van KPN vrezen dat van kruissubsidiëring bijvoorbeeld sprake zou kunnen zijn bij nieuwe diensten die PTT Telecom (tijdelijk) gratis wil gaan aanbieden, zoals een elektronische brievenbus (e-mail) en een elektronisch antwoordapparaat (voice mail).

Een woordvoeder van KPN wijst erop dat het bedrijf verdiensten uit bijvoorbeeld monopolie-activiteiten mag gebruiken om nieuwe activiteiten te financieren, zelfs als die op korte termijn verliesgevend zijn. Op langere termijn moet wel een acceptabel rendement worden behaald, maar volgens een woordvoeder accepteert KPN sowieso geen structureel verliesgevende bedrijfsonderdelen. Zij wijst erop dat klachten over kruissubsidies bij de Europese Commissie tot op heden zijn afgewezen.

Zowel PTT Telecom als PTT Post leden in 1996 verlies buiten de wettelijk opgedragen taken (de zogenoemde concessiediensten). Voor PTT Post bedroeg het negatieve bedrijfsresultaat buiten de concessie bijna 312 miljoen gulden (in 1995: minus 12 miljoen). Dit sterk negatieve resultaat is volgens KPN een gevolg van de overnames door PTT Post van het Australische transportbedrijf TNT en het internationale koeriersbedrijf GD Express Worldwide. Voor de integratie van deze bedrijven heeft PTT Post 'omvangrijke' voorzieningen getroffen.

Bij PTT Telecom slonk het verlies buiten de concessie-activiteiten, van 128 miljoen gulden in 1995 naar 50 miljoen in het afgelopen jaar. Belangrijkste oorzaken van de verliezen zijn volgens KPN investeringen in onder meer het Tsjechische telecombedrijf SPT, het Indonesische Telkomsel en het Europese samenwerkingsverband Unisource. Naast het alleenrecht op het aanbieden van spraaktelefonie over vaste lijnen (tot deze zomer) heeft PTT Telecom nog monopolies op mobiele communicatie tussen zeeschepen en telex- en telegraafdiensten. PTT Post behaalde in het afgelopen jaar 74 procent van de omzet in activiteiten die het bedrijf wettelijk zijn opgedragen. In het jaar daarvoor was dat nog 79 procent. Voor PTT Telecom groeide het omzetpercentage buiten de concessie van 21 naar 29 procent.

NRC Webpagina's
2 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)