U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Brand in Den Haag blijkt aangestoken

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 MAART. De brand in een woning in de Haagse Schilderswijk, die dinsdagnacht aan zes leden van een Turks gezin het leven kostte, is ,,hoogstwaarschijnlijk'' aangestoken. Dit heeft persofficier S. Horstink bevestigd.

In de Schilderswijk is inmiddels grote onrust ontstaan. Veel bewoners denken aan een aanslag uit racistische motieven.

Een team van dertig rechercheurs onderzoekt inmiddels de brand. Ook onderzoeken zij de aanslagen met twee molotovcocktails eerder die avond op een Turkse en Azerbajdzjaanse vereniging.

Dinsdagnacht hield de politie vijf Iraniërs aan, die ervan werden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslagen op de twee verenigingen. Zij zijn vanochtend in vrijheid gesteld, omdat ze een sluitend alibi hebben, aldus het OM in een verklaring. De persofficier stelt nadrukkelijk dat de mannen ,,geen verdachten zijn geweest van brandstichting aan de Frans Halsstraat.''

Wel beschikt de politie over een videoband van een tankstation in de Schilderswijk, waarop twee buitenlandse mannen staan die een jerrycan kopen en deze vervolgens volgooien met benzine. Welingelichte bronnen rond justitie en politie sluiten echter een verband tussen de twee molotovcocktails en de brand in de woning niet uit. Ook wordt gedacht aan een Turks-Koerdische vete.

De brand eiste dinsdagnacht het leven van een zwangere moeder en vijf kinderen. Het zesde slachtoffer, een zwaargewonde baby, overleed in de loop van woensdagmiddag in het brandwondencentrum in Rotterdam. Een tienjarig broertje ligt, eveneens zwaargewond, in hetzelfde centrum. Een veertienjarig zusje verblijft in een ander ziekenhuis. De kinderen wisten de woning te ontsnappen door uit het raam te springen. De vader en drie andere kinderen zijn ongedeerd.

Burgemeester Deetman van Den Haag heeft de vader gisteren op de hoogte gebracht van het vermoeden van een aanslag.

Gisteren kwamen honderden, veelal Turkse bewoners in de Schilderswijk bijeen voor de uitgebrande woning, vanavond zouden ze de slachtoffers herdenken in een stille tocht langs het pand en de beide buitenlandse verenigingen. Het college van B en W neemt ook deel aan de optocht.

Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad: ,,De gedachte dat er sprake kan zijn van brandstichting met etnische oogmerken is dramatisch (...) We moeten tot op de bodem nagaan of brandstichting echt heeft plaatsgevonden en wat daar de achtergrond van is. Ik draag de herinnering aan de brand in het Duitse Solingen heel sterk met me mee, maar ik wil met mijn commentaar wachten tot de feiten bekend zijn.''

In 1993 kwamen vijf vrouwen en meisjes van een Turkse familie om het leven toen vier jongemannen uit het Westduitse stad Solingen uit nationalistische overwegingen brand stichtte in het huis van de Turken.

NRC Webpagina's
28 MAART 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)