U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Oud-toparbiter beschuldigd van omkooppoging

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 28 MAART. De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) heeft de voormalige Zwitserse topscheidsrechter Kurt Röthlisberger levenslang geschorst. Volgens een verklaring van de UEFA heeft de ex-arbiter toegegeven dat hij bij de wedstrijd Grasshoppers-AJ Auxerre, op 30 oktober 1996 in de Champions League, heeft geprobeerd de thuisploeg geld afhandig te maken.

In ruil daarvoor zou de aangestelde scheidsrechter Vadim Zoek uit Wit-Rusland, een goede vriend van Röthlisberger, de ploeg uit Zwitsersland bevoordelen. Röthlisberger heeft volgens de UEFA bekend dat hij een bedrag van 130.000 gulden heeft bedongen voor een partijdige houding van Zoek. Zelf gaf de Zwitser gisteravond een andere lezing. Volgens hem is sprake van een ernstig misverstand.

Röthlisberger is vorig jaar gestopt met fluiten. Hij stond in de internationale voetbalwereld in hoog aanzien. Tijdens het WK'94 in de Verenigde Staten leidde Röthlisberger het duel tussen Duitsland en België (3-2). In die wedstrijd verzuimde hij een strafschop toe te kennen na een duidelijke overtreding van de Duitser Helmer op de Belg Weber. De FIFA stuurde hem na die blunder naar huis en deed nadien geen beroep meer op Röthlisberger, die overigens zijn fout na het zien van de tv-beelden heeft toegegeven. Voor de wedstrijd Grasshoppers-Auxerre (3-1) is de Zwiterse club niet ingegaan op het 'frauduleuze' verzoek van Röthlisberger. De clubleiding van Grasschoppers klaagde hem daarentegen aan bij de UEFA. Arbiter Zoek is tot aan het einde van het onderzoek in de strafzaak op non-actief gesteld. Volgens de UEFA heeft Röthlisberger begin oktober contact gezocht met manager Erich Vogel van Grasshoppers. Op 18 oktober bracht hij een bezoek aan het kantoor van de Zwitserse club. Tijdens die ontmoeting liet Röthlisberger weten dat zijn ,,vriend'' Zoek bereid was steekpenningen aan te nemen. ,,Het was volgens hem allemaal heel makkelijk te regelen'', aldus de UEFA.

In een eerste reactie ontkende Röthlisberger de aantijgingen in alle toonaarden. Hij vroeg zich af wie hem ,,dit vergiftigde paasei cadeau had gedaan''. Gisteravond stond hij de Zwitserse zender TSR te woord. Röthlisberger gaf toe een gesprek te hebben gehad met manager Vogel van Grasshoppers. ,,Het ging over van alles en nog wat. Over de ontwikkeling van het voetbal en over dingen die de sport en de scheidsrechters door het slijk hebben gehaald. Ik heb hem gevraagd of Grasshoppers daarvan ook te lijden had gehad. In deze conversatie over corruptie heb ik hem op zeker moment ook gevraagd hoe hij zou reageren als iemand hem een voorstel kwam doen om wat voordelig te fluiten tijdens de komende wedstrijd voor de Champions League tegen Auxerre. Hij zei onmiddellijk dat Grasshoppers niet van deze praktijken gediend is. Misschien heeft hij gedacht dat ik serieus met een voorstel kwam.''

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)