U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Onaf


REGIONALE DECENTRALISATIE staat in Frankrijk bekend als ,,une cathédrale inachevée''. Maar ook in Nederland is de hervorming van het binnenlandse bestuur een slepende aangelegenheid die wordt gekenmerkt door een gebrek aan besluitvaardigheid - en een rijkgesorteerde bestuurlijke trukendoos. De jongste aflevering van deze langlopende Haagse soapserie is geheel in stijl. Twente en Eindhoven willen een stadsprovincie maar krijgen er geen, Amsterdam wil blijkens het referendum geen stadsprovincie maar zal er in het nieuwe millennium toch aan moeten geloven. Veel directe logica valt er niet te ontdekken in het kabinetsbesluit over de bestuurlijke herindeling van het land. De stadsprovincies blijven voorbehouden tot de drie grote steden. Utrecht - toch ook nauw betrokken bij de randstad - viel al in een eerdere ronde af, evenals de regio's ArnhemNijmegen en Enschede/Hengelo hoewel deze sterke papieren van zichzelf hebben. Deze papieren zijn in principe erkend in de Kaderwet bestuur in vernieuwing.

In deze wet zit de voornaamste verklaring van het kabinetsbesluit, of beter gezegd in de wrevel van de VVD tegen de kaderwet. Die regeringspartij was toch al geen voorstander van stadsprovincies omdat deze de Thorbeckiaanse driedeling van rijk, provincies en gemeenten doorbreken. Maar op grond van het regeerakkoord stemde de VVD in met de stadsprovincie Rotterdam. Toen deze op grond van het gemeentelijke referendum - toch al niet een gewaardeerd instrument - alsnog werd geblokkeerd door de regeringspartners PvdA en D66, vonden de liberalen het tijd voor een tit for tat.

HET ALTERNATIEF dat Bolkestein tijdens de jongste algemene beschouwingen presenteerde, roept zijn eigen weerstanden op. Dat geldt zeker voor de grenscorrecties en gemeentelijke herindeling die nu ook het kabinet in het vooruitzicht stelt aan Eindhoven, Utrecht en Twente. Maar ook de nieuwe ,,regisserende en controlerende taak'' die de VVD- leider toedenkt aan de klassieke provincies is schoner in theorie dan in praktijk. Het gebrek aan coördinatiebereidheid bij de lokale overheden is nu net een belangrijk motief geweest voor de hele operatie bestuur in verandering. In elk geval is er nu een besluit, zegt men in Den Haag. Iedere opluchting is intussen voorbarig.

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)