U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Topman Oracle wil overname van Apple


WASHINGTON, 28 MAART. Topman Larry Ellison van het grote softwarebedrijf Oracle heeft opnieuw openlijk interesse getoond voor de noodlijdende computerfabrikant Apple. Ellison broedt op plannen voor een bod, zo zei hij tegenover de San Jose Mercury News. Een groep door hem bijeen te brengen beleggers neemt een besluit zodra de reactie van de grote Apple-aandeelhouders bekend is. Een bod vergt zo'n miljard dollar.

Volgens Ellison moet bestuursvoorzitter Gilbert Amelio van Apple opstappen na de overname. Amelio trad begin vorig jaar aan en voerde twee reorganisaties door. Ellison wil zelf in het bestuur van een nieuw Apple gaan zitten, samen met Apple-oprichter Steve Jobs. ,,Apple zit te springen om een nieuwe leiding'', zei Ellison.

Steve Jobs richtte Apple in 1976 op. Hij vertrok er in 1985 met ruzie en begon toen met het softwarebedrijf NeXt. Eind vorig jaar nam Apple NeXt over om met behulp van dat bedrijf een nieuwe Macintosh-computer, jarenlang het paradepaardje van Apple, te ontwikkelen. Jobs is nu als adviseur bij Apple terug. De afgelopen vijf kwartalen leed de computerfabrikant een verlies van 936 miljoen dollar. Het bedrijf wil eenderde van zijn ruim 13.000 medewerkers ontslaan. Enkele produkten worden uit het assortiment verwijderd. Apple verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal daalt van 2,1 naar 1,7 miljard dollar. Oracle is met circa 23.000 medewerkers en een omzet van ruim 4,2 miljard dollar na Microsoft de grootste software-onderneming ter wereld en wil via Apple vaste voet krijgen in de hardware. Ellison wil een nieuwe, goedkope Macintosh netwerk-computer ontwikkelen. Het is een concept dat door een groot deel van de industrie, met uitzondering van Microsoft, wordt omhelsd. (AP, AFP)

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)