U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

OESO oneens over elektronische codes

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 MAART. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het ondanks jarenlange onderhandelingen niet eens geworden over de vraag of overheden geheime codes moeten kunnen breken die onder meer gebruikt worden op Internet.

OESO-richtlijnen voor het coderen van elektronisch verstuurde berichten waarover 29 lidstaten gisteren overeenstemming hebben bereikt laten deze kwestie open. Het coderen van informatie ('encryptie'), is van groot belang voor commerciële toepassingen van elektronische communicatie. Het gaat bijvoorbeeld om het beschermen van betalingen via Internet en de afscherming van cruciale informatie van bedrijven die zijn aangesloten op een extern netwerk.

De commerciële belangen bij encryptie gaan veelal in tegen de belangen van opsporingsinstanties en justitie. De laatsten vrezen dat ingewikkelde coderingen gebruikt zullen worden om criminele of terroristische activiteiten aan hun oog te onttrekken. Met name de VS hebben zich sterk gemaakt voor dit standpunt. Gesteund door Groot-Brittannië en Frankrijk hadden de VS een voorstel ingediend dat gebruikers van ingewikkelde coderingen verplicht een sleutel toe te voegen waarmee opsporingsinstanties de code kunnen breken. De sleutels zouden moeten worden ondergebracht bij een instantie, die ze zou kunnen verstrekken aan opsporingsinstanties. De sleutel had verplicht moeten worden voor coderingen die gebruik maken van meer dan 56 bits (enen en nullen).

Een aantal lidstaten, waaronder landen met groeiende bedrijven in informatiebeveiliging, konden zich daarin niet vinden. De richtlijnen waarover gisteren overeenstemming is bereikt geven lidstaten daarom de vrijheid zelf te bepalen of zij opsporingsinstanties en justitie toegang willen garanderen tot gecodeerde gegevens. De OESO heeft geen formele autoriteit in het bepalen van nationale wetten, maar aanbevelingen worden door lidstaten vaak als uitgangspunt genomen voor beleid. De markt voor informatiebeveiliging is een snel groeiende markt waarvan de omzet volgens het marktonderzoeksbureau Dataquest zal toenemen tot 13 miljard dollar tegen het einde van deze eeuw.

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)