U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sekte VS pleegde in 3 groepen zelfmoord


SAN DIEGO, 28 MAART. De 39 sekteleden die afgelopen woensdag door de politie van San Diego dood aangetroffen werden in hun villa in Santa Fé Ranch, pleegden in drie groepen zelfmoord door een combinatie van drugs, alcohol en verstikking. Dit verklaarde de politie van San Diego gisteren op een persconferentie in Santa Fé Ranch.

De computersekte geloofde dat de komeet Hale-Bopp een teken was dat een ruimteschip hen kwam ophalen. Hiervoor waren hun koffers al gepakt.

De 21 vrouwen en 18 mannen van de sekte, in de leeftijd van 20 tot 72 jaar, lijken zichzelf op verschillende tijdstippen om het leven te hebben gebracht. Sommigen waren al drie dagen overleden. Een eerste groep heeft zichzelf vermoedelijk aan het begin van de week met behulp van wodka en fenobarbital (een stof die het zenuwencentrum in de hersenen stillegt) om het leven gebracht, waarna de anderen hun lichamen opbaarden. De laatste groep heeft zichzelf een plastic zak over het hoofd getrokken en is gestikt.

De groep heeft enkele dagen geleden aan diverse mensen video-opnames gestuurd, met een verklaring voor hun handelwijze, vergezeld van de instructie de banden te overhandigen aan de media. In een begeleidende brief leggen de sekteleden uit dat ze uit de ruimte komen en zich slechts voor de duur van hun ,,taak op aarde'' in een mensenlichaam gehuld hadden. ,,Tegen de tijd dat u dit leest, zullen de lichamen die we droegen, gevonden zijn. Onze taak is volbracht, wij gaan weer terug naar waar we vandaan komen'', aldus de brief.

Amerikaanse televisiestations zonden gisteren beelden uit van Marshall H. Applewhite, een voormalige muziekleraar van omstreeks zestig jaar, die de leider van de sekte zou zijn. Mashall roept mensen op hem ,,snel te volgen''. Applewhite is al sinds de jaren zeventig actief als sekteleider. In 1975 werd hij met zijn vrouw gearresteerd voor autodiefstal. Applewhite bevond zich vermoedelijk onder de doden.

President Clinton noemde de massale zelfmoord van de computersekte ,,hartbrekend, ziekelijk en schokkend''. De sekteleden werden woensdag na een telefonische tip aangetroffen. (Reuter, AP)

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)