U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kosmische reis naar het niveau boven de mens

Door onze redacteur COEN VAN ZWOL
ROTTERDAM, 28 MAART. Keurig opgebaard zijn ze gistermiddag in de Rancho Santa Fé bij San Diego gevonden: 39 dode astronauten die de overgang naar het 'koninkrijk een niveau boven de mens' hebben gemaakt. Ze lagen op stapelbedden, bijna kaalgeschoren, allen in hetzelfde uniform van zwarte sportschoenen, kraagloze overhemden met driehoekige, purperen doodskleden. In hun borstzakken zaten identiteitspapieren, geld en een recept voor zelfmoord.

De kapitein op hun kosmische reis is Do, ook bekend als Marshall H. Applewhite en twee millennia geleden al op aarde onder de naam Jezus. De astronauten bevinden zich nu in een UFO, ergens bij de komeet Hale-Bopp.

Het is een kalm, pijnlijk nauwkeurig en schoon ritueel geweest, deze collectieve zelfmoord door de leden van een New Age-sekte. In twee groepen van vijftien en één groep van negen heeft men zichzelf in een periode van drie dagen met vergif het leven benomen en elkaar daarna opgebaard.

Voor de buitenwereld is een duizenden pagina's tellende website op het Internet achtergelaten: 'Heaven's Gate'. Alles wat u over ons wil weten is hier te vinden, verzekert de sekte. En de UFO die de 39 heeft meegenomen, heeft plaats voor nog veel meer passagiers. In de afscheidsbrief op het Internet laat de sekte weten: ,,Hale-Bopp's nadering is het teken waarop we hebben gewacht (...) Aan onze 22 jaar in het klaslokaal op aarde komt een einde, we promoveren naar het niveau boven het menselijke. Als je onze website bestudeert, zul je hopelijk onze vreugde begrijpen en wat ons doel op aarde is geweest. Wellicht vind je er zelfs de boarding pass om met ons te vertrekken tijdens de korte tijd die de aarde nog rest.''

Volgens de leringen van hun spirituele leidsman Applewhite zijn de sekteleden nu in 'het niveau boven de mens'. Ze hebben daar een geslachtloos, haarloos lichaam dat geen eten of seks nodig heeft. Niet langer zijn ze 'vehikels', 'zoogdieren' of 'mens-planten', zoals het bestaan in een aards lichaam wordt omschreven.

En uiteindelijk zijn de achterblijvers de enige die echt sterven, want het eind der tijden nadert. Binnenkort wordt de aarde ,,schoongeveegd, heringericht en verjongd'', schreef Applewhite in september vorig jaar. ,,Als je ons veroordeelt, word je zelf veroordeeld.''

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)