U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


New York Stock Exchange


Scherpe daling van koersen op Wall Street

Door een onzer redacteuren
NEW YORK, 28 MAART. De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteravond scherp gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde viel met 140,11 punten tot 6740,59 punten. Laat in de middag stond de graadmeter zelfs even op 216 punten (bijna 3 procent) verlies.

Het aantal dalende aandelen was op de New York Stock Exchange viermaal groter dan het aantal stijgers. Ook de bredere Standard & Poor-500 index daalde, met 2,1 procent. Hoewel de koersdalingen zich over de gehele linie voordeden, werden met name de aandelen van banken en verzekeraars getroffen. Redenen voor de koersval waren een scherpe daling op de obligatiemarkt en het verminderen van aandelenposities door grote beleggers in verband met hun rapportage aan het einde van het eerste kwartaal.

De koersdaling had plaats bij relatief lage omzetten. Veel handelaren vertrokken eerder van hun werk in verband met het driedaagse paasweekeinde. De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vandaag gesloten, maar zijn aanstaande maandag wel open.

Op de obligatiemarkt daalden de koersen flink, waardoor het rendement op de toonaangevende dertigjarige staatslening boven de 7 procent steeg. Het rendement eindigde de handelssessie op 7,08 procent. Achtergrond hiervan waren nieuwe cijfers die wijzen op krachtige groei van de Amerikaanse economie. De huizenverkopen stegen in februari met negen procent, het aantal werkloosheidsuitkeringen daalde tegen de verwachting in en het aantal personeelsadvertentie was in maart tien procent hoger dan in maart vorig jaar.

Beleggers vrezen dat de Federal Reserve Board opnieuw zal besluiten tot verhoging van de rente op de geldmarkt. Afgelopen dinsdag verhoogde het Amerikaanse stelsel van centrale banken dit rentetarief al van 5,25 procent tot 5,5 procent. Analisten gingen er gisteren vanuit dat de hogere rente op geld en op obligaties kapitaal kan wegtrekken uit de aandelenmarkt.

Op de valutamarkt daalde de Amerikaanse dollar gisteren in de loop van de dag al met anderhalve cent tot net onder 1,89 gulden. Nadat de koers verder afkalfde tot 1,88 gulden in de loop van de avond, klom de munt iets op tot 1,884 gulden vanmorgen. De Europese beurzen waren vandaag in verband met Goede Vrijdag gesloten, en waren gisteren al dicht toen de grootste koersdalingen op Wall Street zich voordeden. Op de effectenbeurs van Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde bij een zeer lage omzet met 20,70 punten tot 18.189,72 punten.

NRC Webpagina's
28 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)