U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Ministerie van Justitie
Ajax Hooligans
Feyenoord fanpagina

Supporters slaags, dode bij voetbalrel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM/DEN HAAG, 24 MAART. Bij een vechtpartij tussen enkele honderden Ajax- en Feyenoord-supporters aan de rand van Beverwijk is de aanvoerder van de Amsterdamse 'F-side' Carlo Picornie (35) gisteren gedood.

Bij het treffen vielen ook enkele gewonden, van wie er één met ernstig hersenletsel is overgebracht naar het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk. Hij is buiten levensgevaar. Het slachtoffer wordt bewaakt door politiemensen omdat hij tevens verdachte is.

De politie van het korps Kennemerland was voorbereid op het treffen, maar verloor de controle toen de op geweld beluste 'gangs' elkaar met mobiele telefoons naar een weiland bij de Zwarte Markt van Beverwijk dirigeerden. Daar ging men elkaar te lijf met messen, stenen, betonijzer, hamers en knuppels. Omdat een grote groep Feyenoord-supporters zich eerder op de dag verzamelde op de parkeerplaats bij een brugrestaurant over de A4 bij Schiphol, ging de politie er eerst van uit dat ook de Ajax-aanhang daar zou opduiken. Toen de veldslag in Beverwijk begon, waren er volgens ooggetuigen aanvankelijk slechts twee agenten aanwezig. Ooggetuigen verklaarden vooral verbijsterd te zijn door het feit dat de meeste supporters ouder dan dertig jaar waren en ,,onder de dope leken te zitten''.

In politiek Den Haag is gisteren geschokt gereageerd op het geweld. Minister Sorgdrager (Justitie) sprak van een ,,totale gekte''. Zij overlegt binnenkort met haar collega Dijkstal (Binnenlandse Zaken), de politie, het openbaar ministerie, de burgemeesters en de KNVB. Vanochtend was er nog geen datum bekend. ,,We hebben in Nederland nog nooit meegemaakt dat mensen met elkaar afspreken om oorlog te voeren en elkaar af te maken'', zei Sorgdrager gisteren in het tv-programma Studio Sport. Zij wil eerst weten wat er precies is gebeurd voordat zij met maatregelen naar buiten komt. De bewindsvrouw zei wel dat de politie ,,nauwelijks is toegerust'' om op te treden tegen dergelijke vechtpartijen.

Vanmorgen was een eenheid van het politiekorps Kennemerland bezig 28 Feyenoord-aanhangers te verhoren die gisteren in het stadion van Alkmaar werden aangehouden. De politie ging daarbij onder meer af op hun verwondingen. Als de verhoren achter de rug zijn, zal het Openbaar Ministerie besluiten of hier snelrecht kan worden toegepast. Officier van justitie C. Hemmes verwacht uiterlijk donderdag duidelijkheid. De Rotterdamse burgemeester Peper zei vanochtend dat Sorgdrager en de Tweede Kamer de juridische mogelijkheid moeten creëren om criminele groepen als voetbalvandalen ,,collectief aan te houden en collectief te straffen''.

Minister Sorgdrager was voorzichtig in haar oordeel over het optreden van de politie: ,,De veiligheid van politiemensen is ongelooflijk belangrijk. Het betrof een vechtpartij waarbij twee partijen elkaar bewust te lijf gaan. De politie moet dus proberen ze uit elkaar te houden, zonder dat ze zelf slachtoffer worden.''

Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) wil meer nadruk leggen op de opsporing van dergelijke ,,criminelen''. Ook moet bij preventieve maatregelen meer worden uitgegaan van geweld buiten de stadions. Volgens Dijkstal hebben de vandalen niets met voetbal te maken. ,,Het zijn gewoon vormen van criminele gangs, groepen die elkaar opzoeken en op de vuist gaan. Dit is het harde politie- en justitiewerk. We moeten deze groepen opsporen en bestraffen.''

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ziet niets in strengere straffen voor voetbalsupporters die elkaar buiten het veld te lijf gaan. De fractie wil dat de politie het probleem 'slimmer' aanpakt, bijvoorbeeld door middel van infiltratie.

Oppositiepartij CDA en VVD vinden wel dat de vandalen veel strenger moeten worden gestraft. ,,Het wordt te gek om los te lopen'', zei Lansink (CDA). De politie staat volgens hem machteloos tegenover het geweld. De straffen voor openlijke geweldpleging moeten fors omhoog. Ook meent Lansink dat de politie meer preventief te werk moet gaan, door onderzoek te doen naar de contacten die de vandalen met elkaar onderhouden. ,,Afluisteren, e-mail opsporen, dat soort dingen.'' Veel woordvoerders willen dat de mogelijkheden tot infiltratie beter worden nagegaan.

Carlo Picornie werd bij de rel gisteren aan het hoofd gewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. In 1989 richtte hij op 28-jarige leeftijd de stichting F-side op, die de belangen van de Ajax-aanhang moest gaan behartigen. Drie jaar later werd de stichting alweer geliquideerd. Picornie en zijn vroegere mede-bestuurslid A. Pieloor voerden vooral strijd tegen de commerciële aanpak van de Amsterdamse club. Vorig jaar hing Pieloor een spandoek in het nieuwe stadion met de tekst: ,,F-side terug, VIP-side weg''.

NRC Webpagina's
24 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)