U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Nieuwe hooligans


,,TOTALE GEKTE'' noemde minister Sorgdrager (Justitie) het. Een ander woord is er inderdaad niet voor de veldslag tussen groepen voetbalvandalen langs de snelweg bij Beverwijk met als resultaat een dode en een zwaargewonde. Het zat er aan te komen. Eerder troffen rivaliserende groepen elkaar al op de ringweg bij Amsterdam. Kenmerk van de nieuwe modus operandi is dat kennelijk van te voren afspraken worden gemaakt elkaar te treffen. Kenmerkend is ook een arsenaal aan, al dan niet geïmproviseerd, wapentuig.

Het jongste treffen vormt een triest dieptepunt in een trend waarbij het vandalisme steeds meer komt los te staan van de wedstrijd en het stadion. Het is allereerst zaak na te gaan of hier sprake is van nieuwe criminele verbanden of dat toch nog steeds een relatie met de traditionele tribune-'sides' bestaat. Voor de voetbalbestuurders is de verleiding groot de jongste uitwassen te bestempelen tot puur een probleem van openbare orde - dus van politie en justitie.

Er is alle aanleiding de opsporing te intensiveren, zoals onlangs nog is gesuggereerd door het college van procureurs-generaal aan minister Sorgdrager. De voorzitter van het landelijk Voetbalofficierenoverleg, tevens hoofdofficier in Groningen, pleitte onlangs in deze krant terecht voor een 'CID-matige aanpak' van het voetbalvandalisme. Anders gezegd: laat de Criminele Inlichtingendienst iets op poten zetten waardoor het mogelijk wordt de harde kernen voetbalvandalen goed te volgen. De daadwerkelijke aanpak van dit soort doelbewuste en blinde geweldsuitbarstingen blijft intussen een enorme opgave. Duidelijk is wel dat politiek, politie en justitie tot nu toe achterlopen bij maatschappelijke ontwikkelingen. Met reden merkte een politiecommandant op dat de veldslag bij Beverwijk eigenlijk ,,luchtlandingstroepen'' vergde. Des te belangrijker is het veel energie te besteden aan het in beeld brengen van de geweldplegers. Dat is een eerste vereiste voordat sprake kan zijn van de strengere sancties waarom politieke woordvoerders na 'Beverwijk' met nieuwe aandrang vragen. Het heeft ook weinig zin het heil te zoeken in stadionverboden wanneer dat relschoppers alleen maar stimuleert elkaar elders op te zoeken.

WIE ZIJN eigenlijk de nieuwe hooligans? Het zijn allang niet meer uitsluitend jonge relschoppers; het slachtoffer van gisteren is een 35-jarige man, vader van twee kinderen. Uit een onderzoek bij FC Utrecht bleek tien jaar geleden dat zelfs jongere voetbalvandalen al uit andere hoofde bekend zijn bij politie en justitie. Toch blijven het primair de voetbalclubs die de eerste tekenen van onraad kunnen signaleren, al hebben zij de begrijpelijke, maar daarom nog niet juiste neiging te onderstrepen dat de knokpartij bij Beverwijk niets meer van doen heeft met voetbal. Ook minister Dijkstal liet zich gisteren in een eerste reactie in deze wat gratuite bewoordingen uit. Ajax-voorziter Van Praag maant zijn collega's met reden dat ze er niet zo makkelijk vanaf komen: ,,Je kunt pas zeggen dat het niets met voetballen te maken heeft als er op dinsdagmiddag om kwart over drie was geknokt.'' Nu maar hopen dat zo'n uitspraak niet als een rode lap werkt.

NRC Webpagina's
24 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)