U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Bank of England


Britse centrale bank strenger voor banken

Door onze correspondent DICK WITTENBERG
LONDEN, 24 MAART. De Bank of England, de centrale bank van Groot-Brittannië, verscherpt het toezicht op de Britse banken. De nieuwe aanpak is een reactie op de ineenstorting van twee gerenommeerde financiële instellingen: Barings en de Bank of Credit and Commerce International (BCCI).

In beide gevallen werd de controle door de Bank of England zwaar bekritiseerd. Een woordvoerder van de Bank of England bevestigde vanmorgen dat vanmiddag een nieuw controlesysteem zou worden gepresenteerd.

De nieuwe aanpak moet inspecteurs van de Bank in staat stellen om beter in kaart te brengen wat de risico's zijn die een financiële instelling loopt en hoe adequaat de interne controlemechanismes zijn om deze risico's tot een minimum te beperken.

Hoe groter de risico's zijn die een bank neemt, hoe vaker ze door de inspecteurs zal worden bezocht. Banken kunnen ook opdracht krijgen om het kapitaal te verhogen als hun risico's als buitengewoon groot worden beoordeeld.

De Bank of England kan in het uiterste geval de vergunning van een financiële instelling intrekken als ze de risico's onverantwoord vindt.

Anders dan in het verleden baseert de centrale bank haar toezicht voortaan op de manier waarop een onderneming in de praktijk geleid wordt en niet meer op de theoretische structuur.

Elke bedrijfseenheid die voor meer dan vijf procent van de winst of de omzet zorgt, wordt aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. De inspecteurs zullen niet meer alleen met de leiders van zo'n afdeling praten, zoals voorheen gebeurde, maar ook met de mensen die verantwoordelijk zijn voor informatietechnologie, personeelsbeleid en risico-management.

Als het systeem vier jaar eerder van kracht was geweest, had de val van Barings waarschijnlijk kunnen worden voorkomen, denkt Michael Foot, bij de Bank of England verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen.

De centrale bank zou in elk geval hebben geweten dat bij Barings het belang van fondsbeheer en beurstransacties sterk was toegenomen. Ook zouden de speculaties van handelaar Nick Leeson die uiteindelijk culmineerden in een verlies van 830 miljoen pond, maanden eerder zijn ontdekt.

Foot erkent dat een aantal financiële instellingen al zijn bezorgdheid heeft geuit over de ,,opdringerigheid'' van het nieuwe systeem. Voordat de nieuwe aanpak definitief wordt ingevoerd zullen de plannen in mei nog met alle betrokken banken worden doorgesproken.

Een woordvoerder van de British Bankers Association zegt dat de bedrijfstak verscherping van toezicht van harte toejuicht zolang die controle maar niet leidt tot uitbreiding van de bureaucratie.

NRC Webpagina's
24 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)