` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Betogingen tegen kerntransport
BONN, 3 MAART. Vijftienduizend betogers uit de hele Bondsrepubliek hebben zaterdag in het plaatsje Lüneburg gedemonstreerd tegen het nucleaire 'Castor'-transport naar de tijdelijke opslag bij het naburige Gorleben. Zondag explodeerde een pijpbom op het spoor bij Hanau, veertig kilometer ten zuiden van Frankfurt. De bom richtte slechts geringe schade aan.

Turks leger stelt fundamentalisten een ultimatum
ANKARA, 3 MAART. De Turkse legerstaf heeft een 20 punten tellend ultimatum aan de moslim-fundamentalistische premier Necmettin Erbakan gesteld, aan de hand waarvan het seculiere karakter en de Westerse oriëntatie van Turkije moeten worden verstevigd. Erbakan krijgt naar verluidt twee maanden de tijd om hieraan gehoor te geven, anders zijn er ongespecificeerde sancties van het leger te verwachten.

Akkoord EU over actie tegen broeikaseffect
ROTTERDAM, 3 MAART. De ministers van Milieu van de Europese Unie hebben gisteren in Brussel overeenstemming bereikt over de mate waarin zij het broeikaseffect willen bestrijden. Tijdens de wereldwijde klimaatconferentie, eind dit jaar in het Japanse Kyoto, zetten zij in op een beperking van de uitstoot van de verschillende broeikasgassen in het jaar 2010 met 15 procent ten opzichte van het niveau van 1990. Vandaag moeten de bewindslieden het akkoord nog formeel bekrachtigen.

Vaantje leidt tot geweld op snelweg
ROTTERDAM, 3 MAART. Supporters van ADO Den Haag hebben zaterdagmiddag op de A7 bij Medemblik een vader en zijn twee zoons uit Nederhorst den Berg klem gereden en mishandeld. Zowel de aanhangers van Den Haag als de vader en zijn zoons waren op weg naar de eerste-divisiewedstrijd Cambuur-ADO Den Haag in Leeuwarden.

Sorgdrager wil Europol vaker inschakelen
EBENHAUSEN, 3 MAART. De Europese politiedienst Europol moet vaker deelnemen aan opsporingsacties van nationale politieteams tegen bijvoorbeeld drugshandel in de lidstaten van de Europese Unie (EU). Dit heeft minister Sorgdrager (Justitie) zaterdag bepleit op de derde Duits-Nederlandse rondetafelconferentie.

Brede steun voor voorstel De Grave
DEN HAAG, 3 MAART. De Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en D66 steunen op hoofdlijnen de voorstellen voor een nieuw belastingstelsel van staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken). De PvdA-fractie wijst de voorstellen af.

Lichte winst van CDU in Hessen
BONN, 3 MAART. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hessen een lichte steun in de rug gekregen. De CDU boekte een winst van 1,3 procent en behaalde 33 procent van de stemmen. De SPD (die 1,6 procent won) blijft met 38 procent van de stemmen de grootste partij in Hessen.

Kritiek Spanje op Nederlands voorzitterschap
MADRID, 3 MAART. De Spaanse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Ramon de Miguel, heeft felle kritiek op Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Hij omschreef het als ,,een presidentschap dat zeer weinig ideeën heeft over de grote thema's en uitdagingen waar de EU voor staat'', aldus de Spaanse krant El Pais. Volgens de staatssecretaris manifesteert het Nederlandse voorzitterschap, dat zich de totstandkoming van een Verdrag van Amsterdam als enige doel heeft gesteld, niet sterk genoeg.

Rebellen Zaïre nabij Kisangani
KINSHASA, 3 MAART. Zaïrese rebellen zeggen dat zij zaterdag het strategisch belangrijke stadje Lubutu en het naburige vluchtelingenkamp Tingi Tingi hebben ingenomen. Daarmee ligt voor hen de weg open naar Kisangani, het laatste regeringsbolwerk in noordoostelijk Zaïre.

China verhoogt defensiebudget
PEKING, 3 MAART. China zal zijn militaire uitgaven dit jaar met meer dan twaalf procent verhogen. Dat is gisteren meegedeeld op de bijeenkomst van het nationaal volkscongres (NPC), het Chinese parlement, in Peking.

Rellen rond Europese wijk in Brussel
BRUSSEL, 3 MAART. Een demonstratie van werknemers van de Renault autofabrieken te Vilvoorde en van de onlangs failliet verklaarde Waalse staalindustrie Forges de Clabecq is vanmorgen in Brussel uitgelopen op rellen. Daarbij zijn ruiten van kantoren ingegooid en cameramensen gemolesteerd. De politie, die de wijk van de Europese instellingen afsloot voor de demonstranten, voerde charges uit.

Van Gaal stuurt Bogarde weg
AMSTERDAM, 3 MAART. Ajax-trainer Louis van Gaal heeft Winston Bogarde vanochtend uit de selectie gezet. De international, die juist hersteld was van een zware blessure, wilde in het Europa-Cupduel tegen Atlético Madrid komende woensdag niet op de bank beginnen. ,,Dit vat ik op als werkweigering'', zei Van Gaal. Bogarde speelt volgend seizoen bij AC Milan.

NRC Webpagina's
3 MAART 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)