U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


KNLTB
Oremans zorgt voor sensatie

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
HAARLEM, 3 MAART. Niet Brenda Schultz-McCarthy maar Miriam Oremans leidde de Nederlandse tennisploeg dit weekeinde in Haarlem naar een sensationele overwinning in de eerste ronde van de Fed Cup. Aan de hand van 24-jarige Brabantse versloeg het vrouwenteam van bondscoach Fred Hemmes titelverdediger de Verenigde Staten met 3-2. Het glansrijke optreden bezorgde Nederland een plaats in de halve finale van het landentoernooi en Oremans de persoonlijke complimenten van verliezend captain-coach Martina Navratilova. ,,Ze voorspelde dat ik binnenkort in de toptien sta'', vertelde de nummer 42 van de wereld gisteren met gepaste trots.

Of die droom ooit werkelijkheid wordt, is maar de vraag. Tennisduels in landencompetities als de Davis Cup (mannen) en de Fed Cup (vrouwen) zijn over het algemeen geen graadmeter voor de individuele wedstrijden uit het internationale circuit. Spelen voor eigen publiek doet menige subtopper boven zichzelf uitstijgen en Oremans was na afloop de eerste om dat te beseffen. ,,Spelen voor zulk fantastisch publiek gaf me een ongelooflijke kick. Maar straks in het buitenland sta ik er toch weer in mijn eentje voor'', zei Oremans na haar zege op Chanda Rubin (6-3 en 6-0), die Nederland het beslissende derde punt bezorgde.

De debuterend coach Martina Navratilova moest het dit weekeinde doen zonder Monica Seles (schouderblessure) en Lindsay Davenport (andere verplichtingen). Oremans profiteerde gretig. In de uitverkochte sporthal gaf ze dit weekeinde tot twee keer toe blijk van haar veelzijdigheid. Zaterdag overrompelde ze in de openingspartij Mary Joe Fernandez, de nummer veertien op de wereldranglijst en onlangs nog halvefina liste bij de Australian Open. Vastberaden begon Oremans aan het duel om het initiatief vervolgens niet meer uit handen te geven. Met gedegen spel zette ze Nederland tegen de verwachtingen in op een 1-0 voorsprong. ,,Het gaat iedere wedstrijd wat beter'', klonk het naderhand bescheiden.

De voordelige marge werd zaterdag in de tweede partij om zeep geholpen door aanvoerster Schultz. In de van haar bekende doldrieste stijl won Nederlands beste tennisster weliswaar de eerste set, maar raakte ze halverwege de tweede set het spoor bijster. Nadat ze in de achtste game verzuimde een breekpunt te benutten op de opslag van Rubin, stapelde ze fout op fout. De 21-jarige Rubin profiteerde van de reeks blunders die bij sommige aanwezigen op de lachspieren werkte, en won met 4-6, 6-4 en 6-3 van haar vaste dubbelpartner.

Gisteren was Schultz opnieuw bevangen door de zenuwen. Ze verloor de eerste set kansloos en kwam in de tweede set met 4-2 achter, maar ze bleef vechten: 1-6, 6-4 en 9-7. ,,Ik dacht: je weet nooit hoe een koe een haas vangt'', zei een stralende Schultz na afloop. ,,Soms slaagt mijn tactiek en lijkt het net alsof dat kind aan de andere kant er niets van kan. Soms is het precies andersom.''

Op advies van coach Hemmes hield Schultz, gezakt naar de zeventiende plaats op de wereldranglijst, ook op de tweede dag krampachtig vast aan het zogenaamde chip and charge-speltype. Hetgeen zo ongeveer staat voor: tegen de bal aanlopen, naar het net stormen en dan maar hopen op een volley. ,,Hoe meer andere mogelijkheden je aandraagt, hoe moeilijker het voor haar wordt'', zei Hemmes. ,,Een coach kan Brenda het beste motiveren door simpele patronen aan te blijven reiken.''

Voor Oremans gelden andere overwegingen. Een dag na haar indrukwekkende partij tegen Fernandez dreef ze Rubin tot wanhoop. Met opnieuw vlekkeloos spel zette ze haar tegenstandster voortdurend onder druk. Net als Fernandez een dag eerder kwam ook Rubin (de nummer 25 van de wereld) geen moment in haar ritme. Oremans stond wederom geen servicegame af en stelde de eindo verwinnig ogenschijnlijk moeiteloos veilig. ,,Een ongelooflijke wedstrijd in een ongelooflijk weekeinde'', vond Oremans. ,,Misschien wel de beste twee wedstrijden uit mijn loopbaan.''

Vooral de opslag van Oremans maakte indruk. Tegen Fernandez sloeg ze zaterdag derties aces, tegen Rubin zes. ,,Haar service lijkt op die van Brenda'', constateerde Fernandez zaterdag enigszins mismoedig. Binnen het Amerikaanse kamp bestond vooraf lichte vrees voor het servicegeweld van Schultz, maar was kennelijk weinig rekening gehouden met de opslag én de slice-backhand van de nummer twee van Nederland. Op de snelle ondergrond, supreme court van pvc-schuim met een vinyl toplaag, kwam vooral die laatste slag goed tot zijn recht.

Oremans staat al jaren in de schaduw van de twee jaar oudere Schultz. Afgaande op de verrichtingen van afgelopen weekeinde mag dat een wonder heten. Anders dan de eenzijdig spelende Schultz weet Oremans variatie in haar spel aan te brengen. Waar Big Brenda nauwelijks kan terugvallen op andere oplossingen als de situatie daar om vraagt, heeft Oremans een breed arsenaal aan slagen tot haar beschikking.

Samen met coach Hugo Ekker sleutelde Oremans de laatste maanden aan haar slagenrepertoire. Ze bracht meer variatie aan in zowel fore- als backhand en verkleinde de achterzwaai. Daarnaast riep ze de hulp in van sportpsycholoog Hans Susan, die eerder onder meer verbonden was aan het nationale softbalteam. ,,Innerlijke rust is voor mij heel belangrijk. Van nature ben ik nogal onrustig, maar dit weekeinde slaagde ik erin op de cruciale momenten de rust te bewaren.''

Anderhalve week geleden deed Oremans naar eigen zeggen veel zelfvertrouwen op tijdens het indoortoernooi in Hannover. Ze versloeg in Duitsland achtereenvolgens Barbara Schett en Anke Huber. Vooral haar doortastende optreden tegen de Duitse toernooifavoriete Huber baarde opzien, al hechtte Oremans persoonlijk meer waarde aan de succesvolle inhaalrace tegen Schett. ,,Het was al weken wachten op een overwinning die de burger weer moed zou geven. Tegen Schett bleef ik vechten en toonde ik karakter. Daar heb ik dit weekeinde de vruchten van geplukt.''

Een duwtje in de rug kan het Nederlandse vrouwentennis overigens wel gebruiken. Op een incidenteel succes na presteren de tennissters de laatste jaren op grote toernooien beneden de maat. ,,Het lijkt wel of de speelsters soms niet weten wat het begrip professionalisme inhoudt'', zei technisch directeur Stanley Franker onlangs. ,,Het wordt tijd dat er iets gebeurt.'' Een plaats in de halve finale van de Fed Cup kwam daarom als geroepen.

De Nederlandse tennissters spelen in de halve finale van het toernooi om de Fed Cup een uitwedstrijd tegen Tsjechië. Het duel is op 12 en 13 juli. Tsjechië won dit weekeinde met 3-2 van het verzwakte Duitsland. Steffi Graf en Anke Huber ontbraken wegens blessures. Hun vervangsters (Wiengrtner, Rittner en Wagner) verloren van Richterova, Gersi en Martincova.

De andere halve finale gaat tussen België en Frankrijk. België verraste met een 5-0 zege op Spanje. Zowel Els Callens als Sabine Appelmans won van Arantxa Sanchez-Vicario. Frankrijk versloeg Japan. De finale is 27 en 28 september.

De Nederlandse mannenploeg is nog nooit doorgedrongen tot de laatste vier in het Davis-Cuptoernooi. Nederland sneuvelde in 1993, '94 en '95 drie keer in de kwartfinale. Dit jaar spelen de mannen in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten, in het eerste weekeinde van april.

NRC Webpagina's
3 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)