U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Belgacom: 3.500 banen schrappen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 MAART. Het Belgische telecommunicatiebedrijf Belgacom wil de komende twee jaar 3.500 tot 5.000 van zijn huidige 25.000 arbeidsplaatsen schrappen. Een woordvoerder van het bedrijf heeft vanmorgen bevestigd dat algemeen directeur T. Jossa van Belacom in een brief aan het personeel een streefcijfer van 20.000 tot 21.500 arbeidsplaatsen heeft genoemd voor het einde van 1998.

De komende drie maanden zal de directie van Belgacom met de drie belangrijkste Belgische vakbonden over het voorstel onderhandelen.

Belgacom zegt gedwongen ontslagen te zullen vermijden. Volgens de woordvoerder is de genoemde banenreductie uitgangspunt voor onderhandelingen. Het beoogde aantal zal alleen worden gerealiseerd als voldoende werknemers vrijwillig terugtreden. Hij schat dat van tweederde tot driekwart van de werknemers van Belgacom lid is van een vakbond.

Belgacom is sinds eind 1995 voor iets minder dan 50 procent in handen van drie buitenlandse partners. Dit zijn het Amerikaanse Ameritech, het Deense Tele Danmark en Singapore Telecom. De Belgische staat houdt een belang van vijftig procent plus eén aandeel in het bedrijf. Met behulp van de buitenlandse investeerders probeert Belgacom zich gereed te maken voor de toenemende concurrentie op de Europese markt voor telecommunicatie.

De lidstaten van de Europese Unie hebben zich gecommitteerd hun telecommarkten vanaf 1 januari 1998 volledig open te stellen voor buitenlandse concurrentie.

De netto winst van Belgacom is in het afgelopen jaar toegenomen met 21 procent naar 13 miljard Belgische frank (ongeveer 700 miljoen gulden).

De omzet over 1996 is uitgekomen op 138,7 miljard Belgische frank, ongeveer 7,5 miljard gulden.

NRC Webpagina's
3 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)