U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PvdA-top voert zelf het woord


De laatste keer dat de PvdA een echte politieke woordvoerder nodig had, was begin jaren negentig. De partij stond op instorten door de WAO-crisis. PvdA-politici vochten elkaar de tent uit. Het lekken over interne strubbelingen nam endemische vormen aan.

Dig Istha, weliswaar woordvoerder van CDA-minister Van den Broek, maar ook PvdA-sympathisant, werd aangetrokken als redder in de nood. Met een Amerikaans aandoende verkiezingscampagne, zeer persoonsgericht en georganiseerd met focusgroepen van kiezers om politieke thema's op te testen, voerde Istha PvdA-lijsttrekker Kok naar de overwinning. Knap was dat de pers, die dacht dat het CDA een Amerikaanse campagne aan het voeren was, het niet door had.

Sinds het vertrek van Istha gaat het beter met de PvdA. Partijprominenten als Kok en Wallage hebben geen echt advies meer nodig. De eerste demonstreerde dat nog eens afgelopen vrijdag. Soepel en subtiel misbruikte hij de wekelijkse persconferentie die hij als premier mag geven, om in zijn rol van PvdA-partijleider zijn tegenstander van de verkiezingen straks, VVD-leider Bolkestein, belachelijk te maken. ,,De KGB-machine draait op volle toeren'', zei Kok bijvoorbeeld over 'tsaar Bolkestein' en diens verzet tegen de uitbreiding van de NAVO.

Bij zoveel politieke deskundigheid passen De Vriezen noch Is tha's. De PvdA koos voor een onbekende voorlichter, Lilian Bezemer, van het Centraal Bureau van de Statistiek.

NRC Webpagina's
3 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)