U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Swiss Telecom


Zwitserland privatiseert telecombedrijf

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 MAART. Swiss Telecom wordt in 1998 gedeeltelijk geprivatiseerd. De Zwitserse regering heeft dit weekend bekendgemaakt dat in de tweede helft van volgend jaar 49 procent van de aandelen in het Zwitserse telecombedrijf naar de beurs zal worden gebracht.

Met een mogelijke opbrengst van naar schatting vijf miljard Zwitserse frank (bijna 6,5 miljard gulden) is de privatisering de grootste ooit in Zwitserland. Ten behoeve van de privatisering wordt de Zwitserse PTT gesplitst in twee delen. De postactiviteiten (bijna 40.000 werknemers), vorig jaar voor het eerst sinds 1945 winstgevend, blijven in handen van de staat. De telecom-divisie (20.000 werknemers) wordt deels naar de beurs gebracht. Volledige privatisering van de Zwitserse PTT is voorlopig niet aan de orde, omdat daarvoor wijziging van de grondwet nodig is. Swiss Telecom participeert in Unisource, een samenwerkingsverband met PTT Telecom, het Zweedse Telia en het Spaanse Telefónica. Een woordvoerder van AT&T Unisource, de vorig jaar gevormde onderneming die zich richt op de Europese markt, reageerde vanmorgen verheugd op de privatisering. De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend aan de alliantie van AT&T en Unisource op voorwaarde dat de nationale markten van de partners in Unisource verder worden geliberaliseerd.

De gedeeltelijke beursgang van Swiss Telecom past in een reeks privatiseringen waarmee Europese lidstaten vooruit lopen op de liberalisering van de markt voor telecommunicatie per 1 januari 1998. Naast de beursgang van Deutsche Telecom en Telefónica eerder dit jaar staan privatiseringen op stapel van het Italiaanse Stet, het Zweedse Telia en France Télécom. De zakenbank Morgan Stanley sprak eerder dit jaar de zorg uit dat beleggers oververzadigd raken door de golf van privatiseringen. Zwitserland heeft een goed ontwikkelde markt voor telecommunicatie met 4,5 miljoen aansluitingen voor 7,5 miljoen inwoners. Bovendien is het mondiaal de op zes na grootste markt voor internationale gesprekken.

Over het afgelopen jaar is de netto winst van de Zwitserse PTT (post en telecom) fors gedaald, van ruim 1,4 miljard Zwitserse frank naar 746 miljoen. Dat kwam vooral door buitengewone lasten voor reorganisaties ten bedrage van 681 miljoen Zwitserse frank. Swiss Telecom maakte enkele dagen geleden bij de presentatie van zijn jaarcijfers bekend dat de (bruto) operationele winst uit telecommunicatie vorig jaar is gestegen naar ruim 1,4 miljard Zwitserse frank.

De Zwitserse regering heeft de zakenbank J.P. Morgan als adviseur. Swiss Telecom heeft Credit Suisse First Boston ingeschakeld voor de privatisering.

NRC Webpagina's
3 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)