U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



De Grave wil ander belastingstelsel

Door onze redacteuren FRANK VAN EMPEL en
KEES VERSTEEGH

DEN HAAG, 1 MAART. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) is voorstander van een ingrijpende wijziging van de loon- en inkomstenbelasting.

Zo wil hij voor 90 procent van de belastingbetalers één tarief van 35 procent en een super-BTW voor produkten die het milieu en de gezondheid schaden. De Grave zegt dit vandaag in een gesprek met deze krant.

De Grave verklaart zijn uitspraken over het fiscale stelsel uit het feit dat het belastingtarief van de eerste schijf (37,3 procent) voor 87 procent bestaat uit premies volksverzekeringen (AOW, AAW, ANW, AWBZ). ,,Vanuit Sociale Zaken zijn wij van plan om actief mee te doen aan de discussie over een nieuw belastingsysteem'', aldus De Grave. Volgens de staatssecretaris is het een aantrekkelijk verkiezingsthema. Hij wil er campagne mee gaan voeren.

De Grave wil verder het arbeidskostenforfait, een fiscale vergoeding voor werkenden, selectief verhogen. Tot aan een bepaald inkomensniveau gaan werklozen er daardoor netto meer op vooruit als ze hun uitkering verwisselen voor een baan. De Grave wil verder ouderen en mensen die langdurig op een uitkering zijn aangewezen netto een paar tientjes meer per maand geven. Voorwaarde is wel dat de maatregel niet verstorend werkt voor de arbeidsmarkt. De betreffende uitkeringsgerechtigden moeten dus weinig of geen kans op een baan maken.

De Grave is verder voorstander van afschaffing van de vermogensbelasting en van het schrappen van aftrekposten. Daar valt de aftrek van hypotheekrente uitdrukkelijk niet onder. ,,Afschaffing daarvan is niet aan de orde'', aldus De Grave, die in de jaren tachtig financieel woordvoerder van de VVD-fractie in de Tweede Kamer was en een van de architecten was van de zogeheten operatie-Oort, een grootscheepse belastingvereenvoudiging waarbij aftrekposten werden geschrapt en tarieven werden verlaagd.

Voor de vijf procent meestverdienenden wil De Grave een toptarief van maximaal 50 procent instellen. En hij wil ook een lager tarief aan de onderkant om laagopgeleide mensen te stimuleren een baan te nemen en probleemgroepen te helpen. De belastingherziening moet evenwichtig uitpakken. Het mag de inkomensverhoudingen niet verstoren.

NRC Webpagina's
1 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)