U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Staking bij Avebe loopt ten einde

Door onze correspondent
ZEEGSE, 1 MAART. De vakbonden en de directie van aardappelzetmeelfabrikant Avebe hebben gisteren na urenlange onderhandelingen een principe-akkoord gesloten. De staking in de vier fabrieken van Avebe wordt zondagmorgen zes uur beëindigd, mits de leden van de bonden vandaag instemmen met het akkoord.

De bonden krijgen de garantie dat de reorganisatie de komende twee jaar geen gevolgen heeft voor alle vaste werknemers. De in totaal 1700 werknemers blijven in dienst van Avebe en mochten hun functies vervallen, dan kunnen zij elders binnen het concern aan de slag. De directie stelt wel als voorwaarde dat de personeelsleden zich flexibel opstellen, bereid zijn andere functies te accepteren dan hun oorspronkelijke en bereid zijn zich om te scholen.

De bonden hadden een onvoorwaardelijke werkgelegenheidsgarantie geëist voor het personeel. Volgens de directie kan geen enkele werkgever die echter bieden. Districtsbestuurder S. Kloosterman van de Industrie-en Voedingsbond CNV zegt tevreden te zijn met de overeenkomst. ,,De mensen kunnen in elk geval twee jaar lang bij Avebe aan het werk blijven. Dat punt zag er slecht uit, maar dankzij de staking hebben we deze garantie gekregen. Buiten de organisatie plaatsen is niet aan de orde. Ook zullen mensen niet worden gedetacheerd, tenzij met toestemming van de bonden.'' Tevens werd een nieuwe tweejarige CAO afgesloten. Daarin werd een loonsverhoging overeengekomen van 2,75 procent met ingang van vandaag en eenzelfde loonstijging met ingang van 1 maart 1998. De FNV vroeg drie procent, het CNV 3,25 procent plus winstdelinsgregelingen en oudejaarsuitkeringen. Avebe wilde eerder niet verder gaan dan twee procent loonsverhoging. Avebe verdubbelde zijn winst in het boekjaar 1995-1996 van 22,7 tot 44,5 miljoen gulden. De netto omzet steeg met bijna 11 procent tot ruim 1.3 miljard gulden.

Tot gistermorgen weigerde de directie nog met de vakbonden om de tafel te willen gaan zitten. Het nieuwe reorganisatieplan zou 10 maart bekend worden en pas daarna was er plaats voor overleg. Maar nadat donderdag ook het personeel van de hoofdvestiging van Avebe in Veendam het werk neerlegde en het hele bedrijf daarmee plat lag, besloot de directie toch tot overleg met de bonden. De staking had tot gistermorgen vijf dagen geduurd en de schade voor het concern, de leden-aandeelhouders (boeren), afnemers en collegabedrijven was groot en werd geschat op tussen de half en één miljoen gulden per dag.

De nieuwe topman van Avebe, A. Zoomers, wil dat de twee jaar geleden gevormde negen business-units zich meer concentreren op kernactiviteiten. In het februarinummer van het personeelsblad Z-mail zegt hij te streven naar het ,,doorkantelen'' van de organisatie. ,,Dit betekent dat de business-untis leidend zijn in het hele proces van ,,zand tot klant.''

Vakbonden en personeel vreesden echter dat de directie het onderhoudswerk, bewaking en civiele diensten wilde afstoten en uitbesteden waardoor enkele honderden banen op de tocht zouden komen te staan.

NRC Webpagina's
1 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)