U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Philips vangt 800 mln voor kabelbelangen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 FEBR. Philips verkoopt haar 50 procents belang in de kabelonderneming United and Philips Communications (UPC) voor circa 800 miljoen gulden aan United International Holdings (UIH), haar Amerikaanse partner in hetzelfde bedrijf. UPC is de grootste particuliere kabelmaatschappij in Europa met bijna 2,1 miljoen aansluitingen.

Het gaat volgens Philips om een principe-overeenkomst. Het elektronicaconcern kondigde de plannen voor verkoop van de matig presterende kabelactiviteiten al in december aan. De afstoting van de kabelbelangen, die de hoofdmoot vormden van Philips' verlieslatende divisie Media, is een gevolg van het beleid van Philips-topman Boonstra om alle activiteiten die geen of te weinig winst opleveren tegen het licht te houden. De grote investeringen in kabels kwamen tot stand onder het beleid van Boonstra's voorganger Jan Timmer die onlangs alle banden met het elektronicaconcern verbrak. Volgens een Philips-woordvoerder werd het steeds duidelijker dat de investeringen pas op lange termijn winst zouden opleveren.

UPC is actief in zestien Europese landen. In Nederland is het onder meer aandeelhouder van de kabelnetten in Amsterdam (A2000) en Eindhoven. Vorig najaar ketste een fusie met KPN Kabel af.

Philips behaalt een boekwinst op de transactie omdat het elektronicaconcern al eerder verlies nam op de kabelbelangen. Het belang in UPC had volgens het net verschenen jaarverslag van Philips nog een boekwaarde van 482 miljoen gulden. De boekwinst zal circa 320 miljoen gulden bedragen. De omvang is nog niet duidelijk, omdat het Amerikaanse UIH een bedrag van circa 500 miljoen gulden betaalt plus een pakket nieuw uit te geven aandelen UIH, dat voorlopig op 308 miljoen is gewaardeerd. Philips kan die aandelen te gelde maken via de effectenbeurs, nadat de hele transactie is afgerond, vermoedelijk pas in het derde kwartaal van dit jaar.

Toch vinden analisten dat Philips een lage prijs krijgt voor de kabeldochter, omdat het elektronicaconcern ongeveer 800 gulden per kabelaansluiting krijgt. Philips betaalde in het recente verleden zelf wel 1400 gulden per aansluiting.

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)