` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Varkenspest breidt zich uit, slacht begonnen
DEN HAAG, 7 FEBR. Alle varkens van zestig bedrijven in een straal van twee kilometer rond de met varkenspest besmette bedrijven in de Peel worden geslacht en vernietigd. De maatregelen zijn gisteren door minister Van Aartsen (Landbouw) bekendgemaakt. Het gaat om dertigduizend met varkenspest bedreigde dieren. Inmiddels heeft de ziekte zich verspreid over vier bedrijven in de Peel.

Nederland zit met wetenschappelijke artikelen in top-10
ROTTERDAM, 7 FEBR. Nederlandse onderzoekers namen tussen 1981 en 1994 twee procent van de publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften voor hun rekening. Nederland bezet daarmee de tiende plaats op de ranglijst van meest publicerende landen. De Nederlandse publicaties komen echter met relatief weinig geld tot stand en hebben vaak meer invloed dan de artikelen uit landen die meer publiceren.

'Staat Russische strijdkrachten is huiveringwekkend'
MOSKOU, 7 FEBR. De Russische strijdkrachten bevinden zich in een dermate ,,huiveringwekkende staat'' dat twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van 's lands kernwapensystemen. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Igor Rodionov, president Jeltsin gemeld. Volgens hem verkeren de nucleaire commando- en controlecentra in ,,een staat van verval'' als gevolg van een gebrek aan geld.

Mandaat voor overleg tussen NAVO en Oekraïne
BRUSSEL, 7 FEBR. De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, heeft vandaag van de zestien lidstaten van de verdragsorganisatie een mandaat gekregen om met de Oekraïne te onderhandelen over de mogelijkheden voor samenwerking.

Turkije tegen uitbreiding NAVO
ANKARA, 7 FEBR. Turkije zal zijn veto uitspreken tegen uitbreiding van de NAVO als het zelf niet wordt opgenomen in de uitbreidingsplannen van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse president, Süleyman Demirel, gisteren meegedeeld aan de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana.

Ecuador in diepe politieke crisis
QUITO, 7 FEBR. Stakingen en demonstraties in Ecuador hebben een constitutionele crisis teweeggebracht. Drie politici beschouwen zich sinds gisteren als president. De legerleiding heeft beloofd geen staatsgreep te zullen plegen, maar riep de partijen op snel tot een oplossing te komen.

Oppositie Servië ziet eind protesten
PARIJS/BELGRADO, 7 FEBR. De Servische oppositiecoalitie Zajedno wil haar dagelijkse protestacties in Belgrado beëindigen als het Servische parlement dinsdag het wetsontwerp aanneemt over de erkenning van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november. Dat zei gisteren Vuk Draskovic, een van de drie leiders van Zajedno.

Pakistan: 53 doden bij busongeluk
ISLAMABAD, 7 FEBR. Bij een busongeluk in het noordwesten van Pakistan zijn gisteravond 53 mensen om het leven gekomen. De slachtoffers zijn hoofdzakelijk recruten van de paramilitaire grenspolitie die naar huis gingen om het einde van de vastenmaand Ramadan te vieren. De bus raakte van de weg af en kwam in een diep ravijn terecht.

Conflict dreigt over CAO ambtenaren
DEN HAAG, 7 FEBR. Er dreigt een groot conflict te ontstaan tussen minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en de vakbonden over een nieuwe CAO voor 106.000 rijksambtenaren. Dijkstal wil de rijksambtenaren dit jaar op de nullijn zetten en de rest van de eeuw 4 procent loonsverhoging geven. De bonden noemen dit ,,volstrekt onvoldoende'' en eisen alleen voor 1997 al 4,5 procent verbetering van arbeidsvoorwaarden.

ABN Amro: opnieuw grote fraude ontdekt
ROTTERDAM, 7 FEBR. ABN Amro heeft voor de derde keer in twee jaar een majeure fraudezaak ontdekt. De bank kondigt diepgaand onderzoek aan naar de interne procedures die zulke ,,administratieve onregelmatigheden'' moeten voorkomen. Ze taxeert de omvang van de jongste fraude op tientallen miljoenen guldens.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)