U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Bulgaren staken tegen hun regering


SOFIA, 13 JAN. Duizenden arbeiders in Bulgarije zijn vandaag in staking gegaan. Ze hebben geen vertrouwen in de toezegging van de regerende socialisten dat ze bereid zijn met de oppositie te spreken over vervroegde verkiezingen.

Honderden arbeiders van de grootste olieraffinaderij in Burgas aan de Zwarte Zee legden vanochtend hun werk neer. Havenarbeiders in Varna hielden een waarschuwingsstaking van een uur. Studenten in de hoofdstad Sofia zeiden dat ze pas weer aan de slag zouden gaan als de regering is opgestapt. Taxichauffeurs in de hoofdstad zijn van plan een protesttocht te organiseren.

De toezegging van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) om te onderhandelen kwam na een weekeinde van bloedige demonstraties in de omgeving van het parlementsgebouw in Sofia. Maar socialistenleider Georgi Parvanov zei gisteren in een vraaggesprek op de Bulgaarse staatstelevisie dat zijn partij nog ten minste een jaar aan de macht wil blijven om het land ,,te stabiliseren''. Parvanov onderstreepte dat zijn partij ,,binnen enkele dagen'' een mandaat zal krijgen om een nieuwe regering te vormen. ,,Dat biedt ons de mogelijkheid om tegen het einde van de week onderhandelingen te beginnen met internationale financiële organisaties.''

De toezegging lijkt een concessie te zijn in de richting van de oppositie. Een menigte van ongeveer 100.000 demonstranten reageerde gisteren met groot enthousiasme toen oppositieleiders het nieuws bekendmaakten. Maar de oppositie vindt de toezegging niet ver genoeg gaan en heeft de bevolking opgeroepen de protesten voort te zetten. ,,De socialisten hebben de mensenrechten geweld aangedaan, we hebben het recht ze te vragen af te treden'', aldus Ivan Kostov, leider van de Unie van Democratische Krachten (SDS). De socialisten hebben, met 125 van de 240 zetels, op dit moment een meerderheid in het parlement. Verkiezingen zouden onder normale omstandigheden pas in december 1998 gehouden worden.

De eis voor vervroegde verkiezingen wordt gesteund door de zittende president, Zjeljoe Zjelev, een van de oprichters van de SDS. Zjelev maakte zaterdag bekend het plan om de demissionaire socialistische minister van Binnenlandse Zaken, Nikolai Dobrev, te vragen een nieuwe regering te formeren voorlopig uit te stellen. Ook Petur Stojanov, die volgende week Zjelev opvolgt en die eveneens tot de SDS behoort, is voorstander van vervroegde verkiezingen. (AP, AFP, Reuter)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)