U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Anti-alles'-song geeft de stemming in Peru goed weer

Door onze correspondent MARJON VAN ROYEN
LIMA, 13 JAN. ,,Guer-ri-lle-ro, ter-ro-ris-ta. Boem, boem, boem.'' Uit de radio klinkt de nieuwste hit van Peru. Een nummer van de beroemde rap-groep 'Ik weet niet wie, en ik weet niet hoeveel'. ,,Pre-si-den-te, Fu-ji-mo-ri, dic-ta-tore. Boem.'' De 'anti-alles'-song van de Peruaanse muziekgroep geeft wel de stemming weer die er in het land is gegroeid naar aanleiding van de gijzeling van 74 diplomaten en zakenlieden in de residentie van de Japanse ambassadeur in Lima. Een handjevol opgetrommelde demonstranten eiste zondag opnieuw de ,, onmiddellijke vrijlating'' van de 74 gijzelaars die nu al bijna een maand in handen zijn van de guerrillagroep Túpac Amaru. Dit keer verplaatsen de cameramensen voor de afzetting bij de ambassade hun keukentrappen er niet eens meer voor. Liggend in klapstoelen, of jeux de boules spelend met muntstukken doden ze de tijd. Meer dan tien dagen is er geen contact geweest tussen de regering van president Fujimori en de leider van het commando in de ambstswoning, Nestor Serpa Cartolini.

,,Fujimori verschanst zich in de ivoren toren van zijn macht, en wijst elk bemiddelingsvoorstel af'', zegt de Peruaanse mediadeskundige Alberto Adrianzén. ,,Daarmee isoleert hij zichzelf van de mogelijkheid om greep op de situatie te houden en komt een oplossing steeds verder weg te liggen.'' Kritiek uit alle hoeken rolt de laatste dagen over Peru's 'sterke leider' heen.

Elke poging tot interpretatie van Fujimori's bedoelingen blijft steken in speculatie. Is het gerucht bijvoorbeeld waar dat de belangrijkste 'strateeg' van Fujimori, de van drugshandel en marteling beschuldigde ex-generaal Montesinos, is gaan praten met de hoogste leider van de Túpac Amaru in de gevangenis over de mogelijkheid van een vredesakkoord? De Peruaanse premier Alberto Pandolfi ontkende dit gerucht gisteren in alle talen. Fujimori zou alleen de mogelijkheid overwegen van een 'vrijgeleide' voor de guerrillero's naar het buitenland. Maar Fujimori's marionet Pandolfi heeft de afgelopen dagen wel vaker gelogen. Zo vertelde hij vrijdag het verhaal dat het Japanse televisiestation Asahi, na ampel overleg met de Peruaanse autoriteiten, 'vrijwillig' het televisie-interview met de gijzelnemers in de Japanse ambstwoning ten behoeve van de terrorismebestrijding heeft afgestaan. Nog geen uur later gaf de directie van Asahi een persconferentie waarin het station onderstreept dat er ,,geen enkel contact'' met de Peruaanse autoriteiten is geweest. Laat staan dat er toestemming zou zijn materiaal af te staan.

Opgesloten in zijn paleis, waar hij sinds het begin van de gijzelingscrisis haast niet meer is uitgekomen, lijkt de autoritaire en dictatoriale president steeds geïsoleerder te raken. De bisschopsconferentie van Latijns Amerika nam het vrijdag gedeeltelijk op voor de gijzelhouders door te stellen dat ,,veel van hun eisen gerechtvaardigd zijn''. Voorzitter Oscar Rodríguez Malariaga, de aartsbisschop van Honduras, doelde daarmee voornamelijk op de eisen tot herziening van het 'rauwe' economisch liberalisme dat Fujimori na zijn verkiezing in 1990 in Peru doorvoerde en op wantoestanden in de Peruaanse gevangenissen.

Ook uit de mond van de Italiaanse antimafiarechter Ferdinando Imposimanto die, in opdracht van de Verenigde Naties, Peru adviseerde bij de totstandbrenging van een nieuwe antiterrorismewetgeving, kwam dit weekend vernietigende kritiek aan het adres van president Fujimori. De rechter noemde hem een 'dictator' en stelde hem direct verantwoordelijk voor de gijzeling in de Japanse ambtswoning. ,,De onmenselijke omstandigheden in de Peruaanse gevangenissen legitimeren elke vorm van protest'', zei Imposimato, tevens VN-raadgever voor mensenrechten in Zuid-Amerika.

Tenslotte zijn er de buitenlandse diplomatieke diensten die steeds kribbiger worden over het arrogante en solistische optreden van de Peruaanse president. Toen twee weken geleden de Duitse, Griekse en Canadese ambassadeurs door de gijzelnemers werden vrijgelaten had het Túpac-Amaru-commando de beroepsdiplomaten verzocht hun eisen aan de president over te brengen en te fungeren als bemiddelaars in de crisis. Nog ongeschoren spoedden de heren zich naar het paleis van de president, waar ze na lang wachten te horen kregen dat de president het ,,te druk had om de heren te ontvangen''. Die informeerden hun regeringen, en de Duitse en Griekse ambassadeurs kregen opdracht onmiddellijk naar hun land terug te keren. Alleen de Canadese ambassadeur probeerde nog vast te houden aan een bemiddelende rol. Het enige dat hij voor elkaar kreeg was dat er enkele chemische toiletten naar de ambstwoning werden gebracht.

,,Deze crisis kan nog wel drie maanden duren,'' zei president Fujimori dit weekend in een interview met de Washington Post. Met de 'vastberadenheid' waarmee de Peruaanse president vasthoudt aan een solo-optreden bij de 'oplossing' van de gijzelingscrisis zou dat niet verbazend zijn.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)