U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Harde krantenman met oog voor cijfers
Huibert Appel 1945-1975

Door FRITS GROENEVELD
Op 11 januari is te Rijsbergen (N.B.) de krantenman Huibert Nicolaas Appel overleden. Appel werd 74 jaar oud en laat zijn vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen na.

Dertig jaar lang (1945-1975) was Huib Appel journalist, soms van meerdere kranten tegelijkertijd. Hij was in 1922 in Den Helder geboren, kreeg een HBS B-opleiding en studeerde MO-Nederlands. In de oorlogsjaren was hij actief in diverse verzetsgroepen. Na de oorlog ging Appel het journalistieke pad op. Hij schreef voor regionale bladen als de Leeuwarder Courant, het Groninger Dagblad en het Nieuwsblad voor het Noorden. Ook was hij het werkzaam bij de aardappelmeelindustrie en als secretaris van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel in Hamburg. In 1958 werd hij correspondent van de Grote Provinciale Dagbladen (GPD) in Bonn en werkte hij daar ook voor het Algemeen Dagblad. Ook trad hij in Bonn enige tijd op als radio-correspondent van de Avro. Eerst in 1961 kwam Huib Appel officieel in dienst bij het AD en werd hij de correspondent van dit dagblad in Bonn. Op 1 juli 1965 keerde H.N. Appel terug naar Nederland om adjunct-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad te worden dat toen nog onder leiding van hoofdredacteur A.C.W. van der Vet stond. Drie jaar later werd hij zelf hoofdredacteur. Hij bleef dat zeven jaar. In 1975 verliet hij de journalistiek en werd hij opgenomen in de directies van 'N.R.C.' B.V. en de Nederlandse Dagbladunie B.V. die toen nog onder commando van de legendarische W. Pluygers stonden. Toen Pluygers in 1981 terugtrad, kreeg Appel als voorzitter van de directie de algehele leiding over het NDU-concern. Zes jaar lang - tot zijn 65ste jaar - was hij in deze functie actief. Van 1979 tot 1987 maakte hij ook deel uit van de raad van bestuur van de holdingmaatschappij Elsevier-NDU. Bij zijn pensionering werd Appel vervolgens commissaris van het Elsevier-concern. In die hoedanigheid was hij direct betrokken bij de mislukte fusiepoging in 1988 van de Dagbladunie en de Perscombinatie.

Naast zijn uitgeverswerk had Appel nog een aantal bestuursfuncties. Zo was hij bestuurder van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en van Vereniging De Nederlandse Dagbladpers. Voorts was hij lid van de Persraad, van de raad van advies van Medisch Centrum de Klokkenberg in Breda en voorzitter van de Leverstichting in Rotterdam.

Hoewel Appel zich in hart en nieren journalist voelde, lag zijn affiniteit toch meer bij de getalsmatige dan bij inhoudelijke grootheid van journalistieke produkten. Bij zijn aftreden in 1987 beroemde hij zich erop een kostendrukker en kostenjager en een wegsnijder van franje te zijn geweest. In zijn vak werd Appel als een harde man ervaren voor wie vooral de cijfers telden. Maar als zijn grote verdienste wordt toch gerekend dat hij van het Algemeen Dagblad een qua omvang grote krant - het op een na grootste dagblad van Nederland - heeft weten te maken, want weinig telde voor hem zo zeer als oplagevergroting.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)