U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Fusie DHV en Heidemij door kosten mislukt

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 13 JAN. De fusiebesprekingen tussen de ingenieursbureaus Heidemij in Arnhem en DHV in Amersfoort zijn mislukt omdat de kosten volgens DHV aanmerkelijk hoger zouden uitvallen dan in oktober was voorzien. Dit hebben de directies vanochtend meegedeeld.

De beurskoers van Heidemij daalde vanochtend door de mislukking met 1,50 gulden tot 20,50 gulden. In oktober werd bekendgemaakt dat Heidemij de kleinere concurrent DHV voor een bedrag van 90 miljoen gulden zou overnemen. Heidemij zou daarmee zijn positie als grootste Nederlands ingenieursbureau versterken. De twee partijen spraken van een volledige fusie die de nieuwe combinatie in staat zou stellen een ,,sprong naar een mondiale positie'' te maken.

Bestuursvoorzitter F. Luttmer van Heidemeij sprak vanochtend na de mislukking dan ook van ,,een zeer grote teleurstelling''. Zijn collega van DHV, J. Huis in 't Veld, zei dat het integratieproces voor DHV te complex en te langdurig zou zijn, waardoor de voordelen van de fusie niet langer opwegen tegen de nadelen. Uit zijn verdere uitlatingen viel af te leiden dat er intern bij DHV een zodanig verzet zou rijzen tegen de fusie dat de raad van bestuur zich gedwongen voelde de besprekingen te staken.

De besturen van de twee bureaus zouden worden samengevoegd en op het kantoor van Heidemij gevestigd. Door synergie en versterking van de concurrentiepositie zou een bijdrage aan nieuwe werkgelegenheid worden geleverd. Heidemij zou de overname betalen door uitgifte van 5,25 miljoen nieuwe aandelen die geplaatst zouden worden bij de Stichting DHV die eigendom is van het personeel.

Door de overname was een stijging van de winst per aandeel Heidemij, die in 1995 1,45 gulden bedroeg, voorzien.

Het initiatief om de fusiebesprekingen af te breken is uitgegaan van DHV. Het bureau verwacht dat ,,de kosten van de fusie aanmerkelijk hoger zouden uitvallen dan in oktober werd voorzien''. ,,Daarnaast moest met een aanzienlijk langer integratietraject rekening worden gehouden. De interne gerichtheid die als gevolg hiervan zou kunnen ontstaan, wordt vanuit marktoverwegingen uitermate ongewenst gevonden.''

Heidemij boekte in 1995 een omzet van 900 miljoen gulden en een winst van 27 miljoen; DHV had dat jaar een omzet van 400 miljoen gulden. DHV wist na een moeilijke periode door saneringen van activiteiten in Spanje, Duitsland en Engeland het verlies van 17 miljoen gulden over 1995 om te buigen in een winst van 1,6 miljoen over de eerste helft van 1996.

De nieuwe combinatie zou DHV Heidemij gaan heten, 8.300 medewerkers tellen en een jaaromzet van 1,4 miljard gulden halen. Bestuursvoorzitter Luttmer van Heidemij prees de fusie in oktober nog aan als een combinatie die op het gebied van advieswerk en engineering tot de top-vijf van de wereld zou gaan behoren. ,,Kwaliteit is onze grote drijfveer. Twee zeer gerenommeerde Nederlandse bedrijven gaan samen voor de top van de eredivisie.''

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)