U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Gezamelijke oppositie Servie

Oppositie Servië slaags met politie


BELGRADO, 27 DEC. In de Servische hoofdstad Belgrado is het gisteren opnieuw tot ongeregeldheden gekomen tussen de oproerpolitie en aanhangers van de oppositie. Volgens het onafhankelijke Servische radiostation B92 raakten ten minste drie demonstranten zwaar gewond.

Dinsdag al waren er rellen in Belgrado. Aanhangers van president Milosevic die vanaf het Servische platteland met bussen naar Belgrado waren overgebracht raakten toen slaags met demonstranten van de gezamenlijke oppositie. De oproerpolitie, die in groten getale aanwezig was, begon daarop met wapenstokken in te slaan op de aanhangers van de oppositie. Daarbij raakten ten minste achtenvijftig mensen gewond. Een demonstrant die door de oproerpolitie in elkaar werd geslagen overleed gisteren aan zijn verwondingen.

De gezamenlijke oppositie in Servië demonstreert dagelijks in Belgrado sinds 18 november, een dag nadat de gemeenteraadsverkiezingen in Servië plaatshadden. Het regime van president Milosevic heeft de uitslag van de stembusstrijd, waarin de oppositie met name in de steden een groot aantal overwinningen boekte, ongeldig verklaard. Vandaag rapporteert de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa over de vermeende fraude bij de lokale verkiezingen. Diplomaten in Belgrado verwachten dat de organisatie, die vorige week een delegatie voor onderzoek naar Servië stuurde, de oppositie, die de overwinning opeist, in het gelijk zal stellen.

Voordat de demonstratie gisteren in Belgrado begon was de spanning daar al sterk toegenomen door de bekendmaking, woensdagavond, van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat betogingen van de oppositie niet langer getolereerd zouden worden als deze ,,het verkeer in de Servische hoofdstad zouden blokkeren''. Woensdag vroegen aanhangers van Milosevic op de staatsradio om ,,harde actie'' tegen de oppositie.

Een groot aantal landen, waaronder de VS en Duitsland, heeft het geweld tegen de demonstranten van de oppositie afgekeurd. Ook Rusland, dat van oudsher goede betrekkingen onderhoudt met het regime van Milosevic, riep op tot ,, een dialoog tussen alle democratische krachten in Servië''. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voegde daar echter aan toe dat er geen sprake kan zijn van ,,bemoeienis van buitenaf''. Verwacht wordt dat Moskou in de VN-Veiligheidsraad voorstellen tot sancties tegen Servië met een veto zal treffen.

Ook woensdag werd er gedemonstreerd in de Servische hoofdstad. Tegenstanders van Milosevic gingen toen de straat op met zeep, bezems en borstels om de stad te 'reinigen' van de demonstratie, dinsdag, van aanhangers van de president. ,,We willen de plaats ontsmetten waar de aanhangers van Milosevic ons modder en vuil hebben gebracht'', aldus een demonstrant.

De animo voor de mars ter ondersteuning van Milosevic was dinsdag zeer gering. Volgens waarnemers namen slechts 50.000 mensen aan de demonstratie deel. De staatsmedia hadden op voorhand al een deelname van een half miljoen gemeld. Veel aanhangers van Milosevic van het platteland waren zeer verbaasd, aldus bronnen in Belgrado, toen ze zagen dat de oppositie zoveel mensen op de been had gekregen. De staatsmedia, voor Serviërs buiten Belgrado vaak de enige bron van informatie over de marsen van de oppositie, geven consequent onjuiste cijfers over de omvang van de marsen tegen Milosevic.

In Belgrado wordt er in kringen van de oppositie inmiddels druk gespeculeerd over de vraag of Milosevic binnen eigen gelederen steun aan het verliezen is. Tijdens de demonstraties van dinsdag vingen aanhangers van de oppositie berichten van de politieradio op waarin commandanten van de oproerpolitie bij hun manschappen op kalmte aandrongen, zelfs wanneer zijzelf of medestanders van Milosevic in het nauw kwamen. Vuk Draskovic, een van de leiders van Zajedno, zei gisteren in een toespraak tot zijn aanhangers dat Milosevic niet meer kan rekenen op de steun van een elite-eenheid van het leger in Nis (een stad ongeveer 220 kilometer ten zuiden van Belgrado - red.). Het leger is van oudsher een van de steunpilaren van het regime van Milosevic.

In de nacht van dinsdag op woensdag is een bom ontploft bij het kantoor van de regerende socialistische partij bij Nis. Volgens het officiële persbureau Tanjug werd een gedeelte van het gebouw verwoest. Ook in Nis wordt er al langere tijd gedemonstreerd tegen de annulering van de plaatselijke verkiezingen. Woensdag ontplofte er, aldus het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken, een granaat op de binnenplaats van het Joegoslavische consulaat in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Bij de explosie, die om tee uur 's ochtends plaatselijke tijd plaatshad, werd niemand gewond. (AP, AFP, Reuter)

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)