U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

FEATURES

Chronologie KNVB/Sport7

Door Erik Oudshoorn

Januari 1995. De KNVB stelt een stuurgroep samen die het onderhandelinsproces voor het uitbaten van de tv-rechten moet begeleiden. Deze bestaat uit: directeur Peter Vogelzang, commercieel manager Arie van Eijden en sectiebestuurder Peter Groenenboom.

15 december 1995. Sluitingsdag voor biedingen op bidbook. Acht zendgemachtigden brengen een bod uit. NOS biedt samen met FilmNet en HMG (RTL/ Veronica) 90 miljoen gulden voor het totale pakket. Namens de producenten, die bieden op het recht om wedstrijden te mogen opnemen, zijn in Zeist aanwezig: IDTV, D&D/K&B en Endemol. Dat bedrijf biedt ook op de uitzendrechten met een bedrag dat 30 procent hoger ligt dan alle biedingen van de zendgemachtigden bij elkaar.

12 januari 1996. NOS/FilmNet en HMG nodigen de KNVB uit voor ,,een megabod'', maar tellen hun biedingen simpel bij elkaar op. Later stijgt het bod van de alliantie van 115 naar 128 miljoen gemiddeld per jaar. Endemol heeft 140 miljoen per jaar geboden over een periode van zeven jaar, in totaal 1.04 miljard.

19 januari 1996. KNVB stuurt brief: het bidbook is vervallen. Alle varianten zijn bespreekbaar.

9 februari 1996. Sectiebestuur gaat unaniem akkoord met besluit dat stuurgroep enkele dagen ervoor heeft genomen: een consortium, dat later uit de aandeelhouders Endemol, KPN, ING, De Telegraaf en Nuon Telekabel zou bestaan, krijgt de rechten voor een eigen sportkanaal. KNVB ontvangt gratis tien procent van de aandelen.

10 februari 1996. Sectievoorzitter betaald voetbal Jos Staatsen spreekt op persconferentie historische woorden: ,,We gaan iets nieuws beginnen.''

22 februari 1996. Clubs gaan in hectische algemene vergadering akkoord met nieuwe sportzender. Ajax, Feyenoord, Cambuur en Dordrecht'90 stemmen tegen.

18 augustus 1996. Eerste uitzending Sport7.

8 november 1996. Rechter Willems van gerechtshof Amsterdam wijst in tussenvonnis tv-rechten van live-wedstrijden toe aan thuis spelende club. Er komen schadeclaims voor Feyenoord-Ajax en Feyenoord-NAC.

6 december 1996. Aandeelhouders beslissen dat Sport7 moet ophouden te bestaan. Sectiebestuur Staatsen treedt af.

8 december 1996. Laatste uitzending Sport7. Beeld gaat om 24.00 uur op zwart. Aandeelhouders weigeren bankgarantie van 180 miljoen gulden te betalen. Bewindvoerder Van de Vijver stelt KNVB vervolgens voor 200 miljoen gulden aansprakelijk.

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)