U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sectiebestuur staakt onderhandelingen over televisiecontract

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 27 DEC. Het demissionaire bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de onderhandelingen over een nieuw televisiecontract gestaakt. Het college van Jos Staatsen voelt zich onvoldoende gesteund door de achterban nu acht profclubs praten over een nieuwe competitie-opzet.

Een andere aanleiding is het verschil van interpretatie over de afspraken die zijn gemaakt op de buitengewone ledenvergadering van 16 december. Het demissionaire bestuur kreeg toen van 36 clubs een mandaat om te onderhandelen over de samenvattingen, terwijl 33 clubs (alleen Ajax, Feyenoord en PSV niet) toestemming gaven de live- en integrale rechten te verkopen. Dit alles voor een looptijd van 2,5 jaar. Het sectiebestuur ging er echter vanuit dat er in het belang van het eindresultaat ook gesproken mag worden over een langere verbintenis. De vergadering wilde daarvoor alleen een uitzondering maken als er een ,,superbod van miljarden'' op tafel zou komen.

Acht clubs uit de eredivisie, te weten Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, NAC, Heerenveen, Roda JC en Vitesse, schreven op 21 december een brief naar de sectie betaald voetbal. Zij vroegen van het demissionaire bestuur bevestiging van het mandaat en de afgesproken termijn van tweeënhalf jaar omdat zij in de fax-correspondentie de indruk kregen dat de onderhandelingsdelegatie van de KNVB (directeur Vogelzang, commercieel manager Van Eijden en bestuurslid Groenenboom) reeds gesprekken voerden over een langere looptijd. Dit schrijven is bij het sectiebestuur in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Het geeft wel aan hoe gespannen de verhoudingen momenteel zijn'', aldus Th. Pickée, voorzitter van Roda JC die zowel behoort tot de groep van acht, als de informatiecommissie die een voordracht moet doen voor een nieuw sectiebestuur.

Het bestuur heeft op zijn beurt een brief geschreven aan alle afgevaardigden betaald voetbal met het verzoek het mandaat onmiddellijk terug te nemen met een advies zo spoedig mogelijk nieuwe initiatieven te nemen. De winterstop is weliswaar ingetreden, maar er bestaat urgentie omdat op 1 februari de betalingen namens Sport7 vervallen. Op advies van de klankbordgroep (Kesler, Sleijfer, Gerrits en De Jager) is de bankgarantie van 180 miljoen gulden al bij de ING ingeroepen. Bewindvoerder en aandeelhouders verzetten zich daartegen met alle juridische middelen.

De informatiecommissie van vier regiovoorzitters zal zich op 3 januari buigen over een voordracht voor college dat een nieuw bestuur moet vormen. Een van de opties is een interim-college dat zal bestaan uit drie leiders van eredivisieclubs en drie voorzitters van eerste divisieclubs aangevuld met een onafhankelijke voorzitter.

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)